ÉLŐ KÖZVETÍTÉSEN LEHET MAJD NYOMON KÖVETNI A NEMZET ZÁSZLÓJA AZ ANDRÁSSY ÚTON RENDEZVÉNYT!

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Iványi „egyháza” és az ellenzék

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Tegnap az ellenzék jelentős eseményként kürtölte szét az Iványi Gábor szervezete elleni adóhatósági fellépést. Rá is repültek, mint ama gyöngytyúk…..

A problémám az, hogy úgy tűnik, mintha a kormányközeli újságírók, politológusok és hasonlók, nem ismernék a helyzetet és nem nagyon akarnák annak valós okait, hátterét bemutatni. Na, én megpróbálom egyszerűen és mindenki számára átláthatóvá tenni.

Valamikor a 90-es években a nagy szabadság jegyében rengetek kisegyház alakult. Ha jól emlékszem jóval száz felett volt a számuk. Igen jó üzlet volt, mert kértek és gyakorlatilag kaptak is állami támogatást. Ez rengeteg pénzébe került a költségvetésnek. A Fidesz kormány ezt meg kívánta szüntetni, ezért hozott egy kicsit zavaros törvényt, mely szerint csak egy egyházügyi állami szervezet határozhatja meg melyik egyház, egyház egyáltalán.

Ennek alapján a többség nem kapott továbbra semmi pénzt. Mivel a hopponmaradó un. kisegyházakból – melyek igen nagy része egyszerűen csak az állami támogatásra utazott – néhányan az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordultak, a Törvényhozásnak újra át kellett gondolnia a helyzetet. Egyszer a törvényt visszavonták, másodszor az AB elkaszálta. Ugyanakkor 2014-ben Strasbourg hozott egy ítéletet Iványi Gábor felperes (és még vagy egy tucat más egyház) és a Magyar Állam alperes ügyében. Ebben megállapította, hogy a magyar egyházi törvény nem megfelelő és ezért EGYSZERI kártérítést ítélt meg Iványiéknak, mely elérte az egymilliárd forintot.

Mivel a strasbourgi bíróságnak nincs joga megváltoztatni a magyar törvényeket, ezért Magyarországnak kellett lépnie. Ha marad a törvény, akkor ahányszor kisegyház perel Strasbourgban, akkor azok akár évente is kártérítést kaphatnak. Ez azonban világos, hogy nem elfogadható. Az állam megoldotta egy huszárvágással (a művelteknek gordiuszi csomó) a problémát. Bevette az Alaptörvénybe, hogy egyház az, amit az Országgyűlés elfogad, azaz többséggel határoz róla. És az Országgyűlés határozata alapján jár annak az állami támogatás. Ha jól emlékszem Iványiék ügyét is tárgyalták, de az Országgyűlés nagy többséggel elutasította az egyházi státuszukat. Ennek alapján jelenleg Iványi társasága egy cégnek (egyesület) felel meg, de nem egyháznak. És mint ilyennek, az alkalmazottai után járulékot kell fizetnie. Ugyanakkor adófizetési kötelezettség, mint nonprofit szervezet nem terheli. Ezeket a járulékokat (és gondolom még néhány kötelező pénzbefizetést) Iványi Gábor nem fizette be az államkasszába, pedig törvényben rögzített kötelessége lett volna. A jelek szerint ez már többszázmillió forint.

1.       Iványi abban a hiszemben van, hogy az eredeti – Orbánék előtti – egyházügyi törvény még létezik, és ezért hivatkozhat arra. Ez azonban tévedés. Igaz, hogy az új törvény sincs már, de nem állt vissza a régi. Ezért arra hivatkozva nem jár semmi és az állam nem sért semmilyen ítéletet vagy törvényt, ha évente (a régi szokás szerint) nem utal támogatást.
2.       Az állam csak az Országgyűlés által elfogadott egyházaknak fizet, de Iványi egyháza nincs azok között, tehát nem kap, de nem is jár nekik több éve állami támogatás.
3.       A Fideszállam botladozás az elején tényleg jogsértő volt és kárt okozott. Ezen a kár EGYSZERI kompenzálását – az ítélet szerint – kb. egymilliárd forint kifizetése hozta helyre, melyet az állam maradéktalanul teljesített. Strasbourg azonban nem évenkénti támogatást ítélt meg. Ha minden maradt volna a régiben, akkor Iványi évente fordulhatott volna Strasbourghoz és évente kapott volna kártérítést. De ezt, az egyházi státusz elismerését az Országgyűlés hatáskörébe helyező alkotmányos előírás megakadályozta.
4.       Iványi akkor kaphat újra állami támogatást, ha adott esetben az ellenzéki győzelem után az új képviselőtestület többséggel azt megszavazza. Természetes visszamenőleg ez nem lehetséges, ezért vagy érthetetlen sötét felfogás, vagy sima hazugság, hogy bármi támogatást az Orbán kormány visszatartana. Hajlok arra, hogy az ellenzéki politikusok simán valótlanságot állítanak ebben az ügyben.
5.       Az Iványi féle társaságra ugyanazon törvények vonatkoznak, mint bármelyik polgári társulásra, cégre, gyárra. Ennek alapján az állam felé kötelesek fizetni.

Jó balhé. És csapdás balhé. Az ellenzék jogtiprást, törvénysértést hány a Kormány szemére, de ennek semmi alapja nincs.

Apropó. valami gyanús nekem a Völner ügyben is. Normális esetben nem szoktak nyomozati anyagok, jegyzőkönyvek kikerülni a hatóságoktól. A Völner ügyben igen. És eléggé „válogatottan”.

Valami még meglepetést okozhat. Pl. a bíróság a ki nem került, eddig nem ismert iratok alapján felmenti Völnert. Vagy pl. kiderül, hogy Völner együttműködve önmaga volt az élő csali egy bűnügy felszámolásánál…

Havrilla István

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Iványiék 3 milliárd forinttal károsíthatták meg a költségvetést és a saját dolgozóikat

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: