KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Ismét nagy pontosságú cirkáló rakétákkal támadtak az oroszok (frissítve)

 

Március 21-én éjszaka nagy pontosságú cirkálórakétákkal támadták meg a rivne-i Novaja Lubomirka gyakorlótéren a külföldi zsoldosok és ukrán nacionalista alakulatok kiképzőközpontját – jelentette az orosz védelmi minisztérium. Az ügynökség szerint több mint 80 zsoldost és nacionalistát öltek meg.

Manőverező robotrepülőgépek bevetéséről, ukrán páncélosok megsemmisítéséről és az orosz előrenyomulás folytatódásáról számolt be hétfő reggeli hadijelentésében Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Közölte, hogy levegőből indított manőverező robotrepülőgépekkel csapást mértek „zsoldosok és ukrán nacionalisták kiképzőközpontjára” a nyugat-ukrajnai Rivne térségében fekvő Nova Lubomirka gyakorlótéren. Mint mondta, a támadásnak 80 halottja volt. A szóvivő szerint Ka-52-es és Mi-28N típusú helikopterek az éjszaka megsemmisítették az ukrán fegyveres erők 15 páncélozott harcjárművét.

A Szumiból jelentett ammóniaszivárgásról a tábornok azt mondta, hogy ez ukrán „nacionalistáknak” a Szumihimprom üzemében éjszaka elkövetett provokációja volt. Kijelentette, hogy a lakosokat nem fenyegeti veszély. Emlékeztetett arra, hogy az orosz védelmi tárca még pénteken figyelmeztetett a készülő provokációra, amelynek célja szerinte az volt, hogy alapot szolgáltasson Oroszország vegyi fegyverek bevetésével történő megvádolásához.

A tábornok szerint az orosz fegyveres erők nem támadják a mérgező anyagok tárolására vagy előállítására szolgáló ukrán létesítményeket. Azt mondta, hogy az ukrán nemzeti gárda 4. dandárjától lefoglalt dokumentáció tartalmazza az összes ilyen objektum koordinátáit és a bennük tárolt mérgező anyagokra vonatkozó adatokat.

Közölte, hogy az orosz erők a Donyec-medencében az éjszaka négy kilométert nyomultak előre, és elfoglalták Szolodke falut. Mint mondta, az ukrán erők ebben a térségben mintegy félszáz fegyverest, három harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két tüzérségi ágyút és négy terepjárót veszítettek.

A donyecki „milícia” Konasenkov szerint az ukrán 25. légideszant dandár egységei ellen harcolva fokozatosan átveszi az ellenőrzést Verhnetorecke falu felett. Hozzátette, hogy Kijev külvárosában, Mikolajivkában orosz ellenőrzés alá került az ukrán fegyveres erők harcálláspontja, ahol 61 katona, több mint felerészben magas rangú tiszt, megadta magát.
Konasenkov összefoglalója szerint a háború kezdete óta az ukrán fél 216 drónt, 180 légvédelmi rakétarendszert, 1506 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 152 rakéta-sorozatvetőt, 592 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 1284 darab különleges katonai járművet veszített.

Ez is érdekelheti:  Meloni: A Patrióták Európáért EP pártcsoport nem Putyin-barát

Az Összoroszországi Népfront közölte, hogy a Rosztov megyei Együtt Vagyunk önkéntes szervezettel és a rendkívüli helyzetek minisztériumával együtt több mint 150 tonna humanitárius segélyt juttatott el az orosz erők által ostromlott Mariupol lakosainak. Donyeckből a helyi hatóságok Grad rakéta-sorozatvetővel elkövetett ukrán támadást jelentettek, a város Petrovszkij kerületére 55 rakétát lőttek ki.

Az éjszaka folyamán Ukrajnából – hivatalos szóhasználat szerint „Ukrajnából és a Donyec-medencéből” – Oroszországba érkező menekültek száma 12,7 ezer fővel nőtt, és hétfő reggelre megközelítette a 348 ezret – közölte a TASZSZ biztonsági szervezetekre hivatkozva.

Több mint 297 ezren érkeztek a Donyec-medence Moszkva által függetlennek elismert „köztársaságaiból”, mintegy 50 ezren pedig Ukrajna más területeiről. A menekülteket Oroszország 33 régiójában, 327 ideiglenes befogadóhelyen helyezik el, ahová különvonattal szállítják el őket.

Alekszandr Basztrikin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója utasítást adott arra, hogy indítsanak büntetőeljárást egy Druzenko nevű ukrán orvos ellen, aki az orosz hadifoglyok elleni erőszakra buzdított. Hasonló intézkedést hozott Natalija Moszejcsuk, az 1+1 ukrán tévécsatorna műsorvezetője ellen, aki orosz pilóták és családjuk ellen fenyegetéseket fogalmazott meg.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos a faji megkülönböztetés felszámolásának világnapja alkalmából megjelent Telegram bejegyzésében nehezményezte, hogy az oroszok jogainak példátlan megsértése zajlik az egész világon. Rámutatott egyebek között világhírű előadóművészek és a paralimpiai csapat elleni bojkottra, valamint arra, hogy az orosz diákokat eltanácsolják a külföldi egyetemekről, az orosz állampolgárokat kitiltják az éttermekből, és megtagadják tőlük az orvosi ellátást.

„A ruszofóbia olyan példátlan méreteket öltött, hogy már neoholokausztnak nevezhető. Amikor minden arra irányul, hogy lábbal tiporják a kultúránkat, a hagyományainkat, magát az embert” – írta.

Hozzátette, hogy Ukrajnában évek óta megsértik az orosz és oroszajkú lakosság alapvető emberi jogait, szólás- és véleménynyilvánítási szabadságát és anyanyelvhasználati jogát. Méltatta azokat a politikai és közéleti szereplőket, akik felemelték szavukat az oroszgyűlölet ellen.

Ez is érdekelheti:  Robert Fico ismét kiállt Orbán Viktor mellett
Kiemelt kép: RIA Novosti © Maxim Blinov

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük