KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Így idézi Orbán Viktort a Russia Today a vilniusi NATO-csúccsal kapcsolatban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A magyar miniszterelnök békét és tűzszünetet sürget, Orbán Viktor szerint a tárgyalások jelentik a továbblépést és nem a fegyverek.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök sürgette a NATO-t, hogy támogassa a tűzszünetet és a béketárgyalásokat Ukrajnában ahelyett, hogy továbbra is fegyvereket szállít Kijevnek. Ezt egy hétfőn a közösségi médiában közzétett videoklipben fejtette ki.

„Ahelyett, hogy fegyvereket hoznánk Ukrajnába, békét kellene hoznunk” – mondta Orbán a videóban, amelyet magyarul, angol felirattal közölnek. „Tűzszünetre van szükség, és háború helyett mielőbb béketárgyalásokat kellene kezdeni”.

A NATO feladata a tagállamok védelme, „nem pedig az, hogy katonai akciókat hajtson végre más országok területén” – jegyezte meg Orbán a videóban, arra sürgetve az Egyesült Államok vezette blokkot, hogy maradjon hű hivatalos „védelmi” küldetéséhez.

Budapest álláspontja változatlan – tette hozzá a miniszterelnök -, amelyet az is indokol, hogy Magyarország Ukrajnával határos, és Kárpátalján jelentős magyar etnikumú közösséget fenyeget az ellenségeskedés.

A NATO-országok vezetői hétfőn a litvániai Vilniusban találkoztak az éves csúcstalálkozón. A blokk megduplázta a kijevi kormánynak nyújtott retorikai és logisztikai támogatást, de elállt attól, hogy ténylegesen meghívja Ukrajnát a blokkhoz való csatlakozásra – állapítja meg a Russia Today cikkírója.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint 100 milliárd dollár értékű fegyvert, felszerelést és lőszert juttattak Ukrajnába az Oroszországgal szembeni harcok 2022. februári kiéleződése óta, és széles körű gazdasági embargót vezettek be Moszkvával szemben, miközben kitartanak amellett, hogy valójában nem részesei a konfliktusnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szintén Vilniusba utazott, de hivatalosan nem vesz részt a csúcstalálkozón, hétfő reggel a közösségi médiában megtámadta a NATO-t, azzal vádolva a blokkot, hogy nem adja meg Ukrajnának a kellő „tiszteletet” azzal, hogy feltételeket merészelt szabni a tagsághoz, és nem ajánlott fel határidőt.

Magyarország többször is az ukrajnai konfliktus békés megoldása mellett érvelt, és nem hajlandó fegyvereket küldeni Kijevnek, illetve nem engedi, hogy azok áthaladjanak a területén. Ez az álláspont gyakran vezetett szópárbajhoz Zelenszkijjel és tisztviselőivel – állapítja meg a Russia Today.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Orbán Viktor miniszterelnök © Luka Dakskobler / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: