KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Hollandia ellenzi Ukrajna felgyorsított EU-tagságát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A holland kormány ellenzi Ukrajna gyorsított eljárásban történő európai uniós csatlakozását. Erről április 13-án számolt be a DutchNews nevű holland portál. Ezt megelőzően az Európai Bizottság a múlt héten közölte, hogy Ukrajna gyorsított uniós csatlakozási folyamatának első szakasza az idén nyáron lezárulhat.

Lyssie Schreinemacher holland külkereskedelmi és fejlesztési miniszter a holland parlament előtt tartott beszédében kijelentette, hogy az EU-csatlakozás hosszadalmas technikai folyamatot igényel és Ukrajnának ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelnie, mint a többi tagjelölt országnak.

A múlt héten az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen azt az ígéretet tette Zelenszkijnek találkozásuk alkalmával, hogy Ukrajna gyorsított csatlakozási eljárásának első szakasza csak néhány hetet fog igénybe venni. Ukrajna tagjelölt státuszának felmérésére és európai uniós csatlakozási folyamatának felgyorsítására több tagállami vezető írt alá nyilatkozatot.

Mark Rutte holland miniszterelnök  és kormánya azonban más véleményen van, szerintük az egyszerűsített tagsági folyamat precedenst teremthet a többi tagjelölt állam számára.

Lysje Schreinemacher miniszter szerint nem lehet megkerülni az úgynevezett koppenhágai kritériumokat, amelyek szerint az EU-tagjelölteknek stabil, demokratikus intézményekkel, működő piaccal és uniós jogalkalmazási képességgel kell rendelkezniük.

A holland NOS hírportál szerdán arról számolt be, hogy a holland kormány csak „kellemes, szimbolikus gesztusnak” tekinti von der Leyen kijelentését és csupán „a szolidaritás fontos megnyilvánulásaként” tekint az Európai Bizottság elnökének ukrajnai látogatására.

A holland parlament alsóházának egyes képviselői, köztük az ellenzékiek is úgy vélik, hogy az Európai Bizottság elnöke, (von der Leyen) túllépte hatáskörét és ezzel „hamis reményt” keltett az ukránokban.

Viki Meyer a radikális jobboldali Szabadságpárt tagja még von der Leyent is felszólította, hogy lépjen vissza az Európai Bizottság elnöki posztjáról, de több, más holland EP-képviselő is úgy véli, hogy a bizottság elnökének vissza kellene vonnia nyilatkozatait. Lissie Schreinemacher a parlamentben azt mondta, egyelőre meg kell várni az Európai Bizottság hivatalos, világos, egyértelmű álláspontját.

Ez is érdekelheti:  A svéd miniszterelnök bejelentette, Budapestre jön
Viki Meyer szerint:

„Kétségtelen, hogy Ukrajna nem holnap lesz EU-tagállam, még hosszú út áll előtte”

Hollandiában már korábban is jelentős volt az Ukrajna EU integrációjával szembeni ellenállás.

A hollandok 2016. április 6-án „konzultatív és korrekciós” népszavazást tartottak az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás jóváhagyásáról. Ezen a holland állampolgárok többsége – 61%-a – Ukrajna EU-s társulása ellen szavazott. Az társulás mellett a holland polgároknak mindössze 38,21% -a szavazott .

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük