KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Kérjük, támogassa a magyarok emberi jogaiért küzdő Nemzeti Jogvédő Szolgálatot (njsz.hu) a személyi jövedelemadója 1%-ával!

Adószám: 19334684-1-05

Hogyan hallgatott évekig a nyugati sajtó a donbászi háborúról és az ukrajnai neonácizmusról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország február 24-én „különleges hadműveletet” indított Donbászban a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DPR és LPR) védelmére, amelyeket február 21-én Moszkva függetlennek ismert el. A nyugati média „inváziónak” nevezte az akciót, amelyre már régóta figyelmeztettek.

„Először is Zelenszkij néhány héttel ezelőtti beszédében rendelte el a támadást” – mondja George Eliason, Ukrajnában dolgozó amerikai újságíró.

Eliason szerint Zelenszkij nagyon is világossá tette, hogy Ukrajnának az a célja, hogy a donbászi területek erőszakos eltiprásával, ezeket a területeket visszaintegrálja Ukrajnába. Ugyanis egységet kell teremteni az országon belül, illetve a katonai akcióknak meg kell szűnniük ahhoz, hogy a NATO-ba történő felvétel feltételeinek meg tudjanak felelni. Mert a szövetség szabályai szerint, területi vitákkal küzdő, háborúban álló országot nem vehetnek fel a blokkba.

2021 decemberére a kijevi kormány 125 000 katonát gyűjtött össze a donbászi köztársaságokkal való határvonal mentén. Az EBESZ ugyanakkor arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a minszki megállapodások értelmében tiltott nehézfegyvereket is alkalmaznak a szakadár régiók ellen.

Az oknyomozó újságíró szerint 2021 tavaszán kezdődött a nyugati médiakampány, amely Oroszország „közelgő inváziójáról” spekulált. A mainstream sajtó azt állította, hogy Oroszország hamarosan megszállja Ukrajnát.

Ez egy hatalmas médiahazugság volt, ugyanis az orosz hadsereg állásairól közzétett műholdképek szerint – amelyek ezeket a híreket kísérték -, jól látható volt, hogy az orosz hadsereg több mint egy napnyi távolságra, a bázisain állomásozik.

„Valójában ez 160-460 mérföldet jelent a határtól” – mondja Eliason, hangsúlyozva, hogy az orosz hadsereg aligha tud meglepetésszerű, szárazföldi támadást indítani ezekből az állásokból.

2021 novemberében az „orosz inváziós narratíva” egy másik fejezete volt, amikor a mainstream sajtó és a prominens közösségimédia-befolyásolók, térképeket és „hamis zászlós” forgatókönyveket kezdtek terjeszteni a feltételezett támadásról.

Ez is érdekelheti:  Kocsis Máté: Sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

Az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövete McFaul is azt állította, hogy az ukrán civilek a végsőkig harcolni fognak az orosz „megszállók” ellen. Még Sean Penn hollywoodi sztár is eljött Ukrajnába, hogy az „orosz agresszióról” dokumentumfilmet készítsen.

Eliason szerint ez egy összehangolt infoháborús művelet volt, amelynek célja, hogy Oroszország lehetséges reakcióját Ukrajna Donbász elleni offenzívájára, teljes értékű invázióként mutassa be. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is szorgalmazta az információs hadművelet narratíváját, amelyet amerikai infoháborús tanácsadók dolgoztak ki számára – állítja az oknyomozó újságíró.

Láthatatlan háború Donbassban

Ugyanakkor a nyugati fősodratú média évek óta hallgat a Donyecki és Luganszki Köztársaság ukrán kormányerők és neonáci zászlóaljak általi ágyúzásairól.
Csak korlátozott számú független amerikai és európai újságíró és szabadúszó fotós dolgozik a Donbass régióban, és örökítik meg, számolnak be az ukrán kormány láthatatlan háborújáról, melyet saját népe ellen folytat. „Az elsődleges célpontjuk mindig is a polgári lakóterületek és az infrastruktúra volt.”  Az ENSZ szerint több mint 13 ezren haltak meg a régióban a 2014. februári Maidan államcsíny óta.

Az elmúlt hetekben az ukrán hadsereg fokozta a Donbass-régió bombázását, ami arra késztette a DPR és az LPR vezetését, hogy elkezdjék kimenekíteni a gyermekek és az idősek Oroszországba. Tulajdonképpen már folyamatos lett az evakuáció. Azonban „az ukrán speciális hadműveleti csoportok tüzérséggel lőtték az Oroszországba távozókat – mondja Eliason.

A Donbass ukrán önkéntes zászlóalj katonája géppuskát készít elő a donyecki régióbeli Shirokine falu közelében 2015. június 6-án. © AFP 2022 / ALEKSEY CHERNYSHEV

Az Egyesült Államok nyíltan elutasította Oroszország figyelmeztetéseit az orosz ajkúak elleni folyamatos népirtásról és az emberiség elleni bűncselekményekről Kelet-Ukrajnában. Olaf Scholz német kancellár a maga részéről azt állította a február 19-i müncheni biztonsági konferencián, hogy „igazán nevetséges” azt állítani, hogy „valami népirtáshoz hasonló történik” Donbassban.

Ez is érdekelheti:  Bosznia-Hercegovina felfüggesztette egyik diplomáciai egyezményét Magyarországgal

Ez a a német kancellárnak egy „botrányos” kijelentése volt. Eliason szerint a Scholz vezette koalíció az ukrán katonai és neonáci milíciák által Kelet-Ukrajnában elkövetett bűncselekmények előtt lényegében szemet hunyt, amivel „az 1930-40-es évek második generációs politikai náci gondolkodását” legitimizálta.

Ukrán nacionalisták és az Azov zászlóalj katonái tüntetnek Kijevben. Fájl fénykép © AFP 2022 / GENYA SAVILOV

 

Nácítlanítás

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön kijelentette, hogy Oroszország katonai hadműveletet indított Donbász védelmére, hogy megtisztítsa az országot a náciktól. „Ideális esetben fel kell szabadítani Ukrajnát, meg kell tisztítani a náciktól, valamint a nácibarát emberektől és az ideológiától” – mondta Peszkov újságíróknak.

2018 májusában Stephen F. Cohen, az Oroszországgal foglalkozó befolyásos amerikai történész figyelmeztetett a neofasisztákról, a The Nation számára írt közleményében, hogy fontos, hivatalos vagy megtűrt szerepet játszanak az Egyesült Államok által támogatott Ukrajnában. Nehezményezte, hogy sok amerikai nem tud a 2014. május 2-i odesszai „pogromról”, amelyben nagyjából 50 embert égettek el elevenen a Szakszervezetek Házában ukrán radikális nacionalisták és neonácik.

Halálos tűz a Szakszervezetek Házában, Odesszában, Ukrajnában © Szputnyik / Alexander Polishchuk

Mi több, a neonácizmus rehabilitációját Ukrajnában a 2005-ös „narancsos forradalom” óta az egymást követő amerikai kormányzatok tolerálták és Cohen szerint George Bush, Barack Obama és Donald Trump uralma alatt is tovább virágzott.

Joe Biden, aki korábban Obama ukrajnai kinevezettje volt, most az elnöksége alatt még tovább ment: tonnányi fegyverrel és kiképzéssel látta el az ukrán hadsereget, amely a Donbász mentén koncentrálódott.

2021. december 16-án az ENSZ Közgyűlése megvitatta azt a határozatot, amely a nácizmus, a neonácizmus és más, rasszizmust és idegengyűlöletet tápláló gyakorlatok dicsőítése elleni küzdelemre szólított fel. Az egyetlen két ország, amely ellene szavazott, az Egyesült Államok és Ukrajna volt.

Ez is érdekelheti:  Bajban Macron, a franciák többségét nem érdekli az ukrajnai háború

Sputnik News nyomán

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük