KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Halálbüntetés fenyeget hat líbiai állampolgárt, mert keresztény hitre tértek

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hat líbiai állampolgárt fenyeget halálbüntetés azért, mert keresztény hitre tértek – közölték emberi jogi aktivisták.

A nőket és férfiakat – köztük néhány berber kisebbséghez tartozót – márciusban külön-külön vették őrizetbe a helyi biztonsági erők – számolt be róla kedden a The Guardian.

A hat líbiai ellen egy olyan törvény alapján emeltek vádat, amely bünteti azoknak a nézeteknek a terjesztését, amelyek célja „az alkotmányos elvek vagy a társadalmi rend alapvető struktúráinak megváltoztatása”, vagy az állam megdöntése. Az ilyen nézetekkel kapcsolatos könyvek, röplapok, rajzok „vagy bármilyen más tárgy” birtoklása is törvénysértő Líbiában.

A líbiai belbiztonsági szolgálat, az ISA közleménye szerint azért tartóztatták le a hat embert, mert olyan szervezett akció részesei voltak, amellyel másokat is az iszlám hit elhagyására akartak felbujtani.

Az ISA a letartóztatottak vallomásáról készült videókat feltette az internetre. Az egyik felvételen Szejfao Madi mérnök, egy gyermek apja bevallja, hogy 2017-ben áttért a keresztény hitre, és megpróbált másokat is megtéríteni.

Madi ügyvédje, akit a The Guardian cikke idéz, neve elhallgatását kérve elmondta, hogy a kínzások miatt tagadta meg keresztény hitét.

A Moammer Kadhafi egykori líbiai vezető 2011-es megbuktatása után született ideiglenes alkotmány biztosította a nem muszlimok számára a szabad vallásgyakorlást Líbiában. A belpolitikai viszályok miatt azonban az alkotmányt felfüggesztették. A Humanists International emberi jogi szervezet szerint a líbiai jog nagyrészt a valláson alapul.

Április közepén egy nap különbséggel két amerikai tanárt is őrizetbe vettek Líbiában, akiket keresztény hittérítő tevékenységgel gyanúsítottak meg. Őket később szabadon bocsátották, és a The Guardian értesülése szerint már elhagyták az országot.

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: