KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Háború Ukrajnában: ma éjjel történt

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Odessza felé tart az orosz hadiflotta · Japán és Ausztrália is újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben · Jótékonysági koncertet tartanak csütörtökön a Szent István-bazilikában.

A tengeren is fogy a levegő: Odessza felé tart az orosz hadiflotta

Műholdfelvételek szerint az orosz hadiflotta újabb támadást tervez Ukrajna déli partvidéke ellen: legalább 14 orosz hadihajó tart a Fekete-tengeren Odessza felé. Az ukrán hadsereg már hetekkel ezelőtt barikádokat emelt az ország egyik legjelentősebb városa környékén, ahol az ukrán hadiflotta túlnyomó része állomásozik.

Orosz hadihajó úszik a Fekete-tengeren (Fotó: Orosz Védelmi MInisztérium sajtóosztálya/Twitter)

Három csoportban összesen 14 orosz hadihajó tart a Fekete-tenger partján fekvő Odessza felé a friss szatelitfelvételek alapján.

Katonai szakértők azt gyanítják, hogy a hajók tengerészgyalogosokat szállítanak Odessza elfoglalására

– számolt be csütörtök este a német Bild Online.

A jelentések szerint már szerdán orosz hadihajók érkeztek a térségbe, amelyekről rakétatüzet nyitottak két kisebb településre. „Nagy távolságból jelentős mennyiségű rakétát lőttek ki” – idézte az ARD német rádió Anton Herascsenkót, az ukrán belügyminisztérium katonai tanácsadóját. A szakértő szerint valószínű, hogy az oroszok így kívánták felmérni az ukrán parti őrség készültségét. Arról nem érkeztek hírek, hogy a lövedékek okoztak-e károkat – jegyzi meg a Bild.

Az ukrán haditengerészet a Krím-félsziget orosz annektálása (2014) után Odesszába helyezte át főhadiszállását, jelenleg több mint egy tucatnyi hajó állomásozik a kikötőben.
Az orosz csapatok már Ukrajna szinte teljes déli partvidékét elfoglalták. Odessza jelenti a legfontosabb és egyben az egyetlen tengeri kijáratot az ukrán kereskedelmi flotta számára. Ha orosz kézre kerülne, az teljesen elvágná Ukrajnát a tengertől, és az exportáruk nagy része nem tudná elhagyni az országot.

Ez is érdekelheti:  Megtagadott vértanúk... avagy, szégyelljétek magatokat! - Megemlékezés helyett...

Az odesszai területi közigazgatás vezetője csütörtökön igyekezett megnyugtatni a kedélyeket. Szerinte nem várható, hogy az orosz hajók Odessza megtámadására készülnek, az orosz haditengerészet csupán „pszichológiai nyomást” akart gyakorolni az ukránokra.

Japán és Ausztrália is újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben

Japán és Ausztrália is további büntetőintézkedéseket rendelt el pénteken Oroszországgal szemben Ukrajna megtámadása miatt.

A japán kormány 15 személy és 9 szervezet ellen rendelt el büntetőintézkedéseket, köztük védelmi illetékesek és a fegyverexportot bonyolító állami vállalat, a Roszoboronekszport ellen is. A tokiói pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint Japán így már 76 emberrel, 7 bankkal és további 12 egyéb szervezettel szemben vezetett be büntetőintézkedéseket. Szankciós listára került mások mellett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő és több fegyvergyártó is.

Japánnak földgáz- és kőolajprojektekben is vannak érdekeltségei Szahalin szigetén, miután a Shell és az ExxonMobil olajvállalat kivonult belőlük. Kisida Fumio japán kormányfő szerdán nyilatkozott legutóbb a kérdésben, de nem beszélt arról, hogy mi lesz a szahalini energiaprojektek sorsa.

A tokiói orosz nagykövet csütörtökön arra az álláspontra helyezkedett, hogy az lenne a legkézenfekvőbb, ha Japán fenntartaná a „kölcsönösen előnyös” energiaprojekteket Szahalinon. Ezek Japán energiaellátása szempontjából érzékenynek számítanak – jegyzi meg a Reuters hírügynökség.

A canberrai kormány szinte ezzel egy időben jelentette be, hogy szankciókat vezet be az orosz pénzügyminisztérium, 11 orosz bank és kormányzati szervezet ellen, s ezzel a legtöbb orosz pénzintézet és az orosz államadósságot kezelő valamennyi szervezet ausztráliai tevékenységét ellehetetleníti.

Jótékonysági koncertet tartanak csütörtökön a Szent István-bazilikában

Békeima címmel tartanak jótékonysági koncertet a menekültek megsegítésére a budapesti Szent István-bazilikában március 24-én, csütörtökön, este fél nyolctól – tájékoztatta a Katolikus Karitász az MTI-t.

A koncerten elhangzó zeneművek között katolikus és református lelkipásztorok imádkoznak a békéért, mások mellett Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a bazilika plébánosa

Ez is érdekelheti:  Ugyanaz történt tegnap a focipályán, mint ami az EP-ben szokott - kellett a bírói segítség a németeknek

 – olvasható a közleményben.

A koncerten fellép Faludi Judit Liszt Ferenc-díjas csellóművész, Szenthelyi Krisztián énekművész, Harmath Dénes orgonaművész, Hunyadi Donatella, a Liszt Ferenc Zeneakadémia énekszakos hallgatója, Filep Xavér, a budafoki Szent Lipót-plébániatemplom orgonistája és kántora, Melis Mihály, a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom kántora, valamint az Albinoni Kamarazenekar.

A koncerten a részvétel ingyenes, a közönség perselyadományaival a Kárpátaljai Családokért Egyesületet és a Szent Erzsébet Karitász Központot támogatja.

Azt írták: a szomszédos országban kitört háború rengeteg embert menekülésre késztetett. Az Ukrajnában élő emberek élethelyzete rohamosan megromlott. Nemcsak a határ mentén, hanem az ország számos pontján kiürültek az élelmiszerüzletek.

Szeretnénk segíteni a hazánkba menekülteken, illetve az otthon maradottakon, de sok esetben mi magunk sem tehetjük meg. Ezért pár zenész barátommal közös összefogással tartunk egy jótékonysági koncertet

 – idézték a közleményben a szervezőt, Filep Xavért.

Borítókép: Bombatalálatot kapott raktárépület lángol Kijevben 2022. március 17-én (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

Magyar Nemzet

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük