KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Háború Oroszországgal és Kínával – ráadásul egyszerre? Egy jelentés szerint éppen erre kell felkészülnie Amerikának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Egyesült Államoknak meg kell erősítenie szövetségeit és modernizálnia kell nukleáris fegyverzetét – közölte csütörtökön egy Kongresszus által kinevezett kétpárti testület. A jelentés azt tanácsolta: Amerikának még több nukleáris fegyvert kellene elhelyeznie Európában és Ázsiában.

Rémisztő képet ad a jövőről az amerikai Kongresszus által létrehozott Strategic Posture Commission elnevezésű kétpárti testület jelentése.

Az Euractiv által megtekintett dokumentum nem tartalmaz utalást arra, hogy Oroszország és Kína között nukleáris fegyverekkel kapcsolatos együttműködése lenne, azonban egy amerikai tisztviselő jelezte: ennek sajnos meg van az esélye.

„Aggódunk… lehetséges, hogy végső soron valamilyen módon koordináció lehet közöttük, amivel eljutunk ehhez a két háborús konstrukcióhoz” – mondta a tisztviselő a lapnak.

Új stratégiát tanácsolnak

Jelenleg az Egyesült Államok nemzetbiztonsági stratégiája az, hogy próbál segíteni Ukrajnának megnyerni az oroszok elleni háborút, Kínát pedig elrettenti Tajvan megtámadásától. Amennyiben a jelentés mentén stratégiát vált az amerikai vezetés, ahhoz a védelmi költségek drámai növelésére lenne szükség –  jegyzi meg az Euractiv szerzője.

„Felismerjük a költségvetési realitásokat, de úgy véljük, hogy a nemzetnek meg kell tennie ezeket a beruházásokat” 

– írta a jelentés előszavában a testület demokrata elnöke, Madelyn Creedon, az amerikai nukleáris fegyvereket felügyelő ügynökség korábbi helyettes vezetője és Jon Kyl alelnök, nyugalmazott republikánus szenátor.

A jelentés bemutatására tartott tájékoztatón Kyl kijelentette: az elnöknek és a Kongresszusnak „az amerikai nép elé kell tárnia”, hogy a magasabb védelmi kiadások csekély árat jelentenek, ha megakadályozzák „remélhetőleg csak egy esetleges, az Egyesült Államok, Kína és Oroszország közötti nukleáris háborút”.

Nincs elég nukleáris fegyvere Amerikának?

Joe Biden hivatalos álláspontja szerint az USA  jelenlegi nukleáris arzenálja elegendő Oroszország és Kína elrettentésére. Ennek azonban ellentmond a jelentés.

„Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek készen kell állniuk arra, hogy mindkét ellenfelet egyidejűleg elrettentsék és legyőzzék. 

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi rendet és az általa képviselt értékeket a kínai és az orosz autoriter rezsimek veszélyeztetik”

 – olvasható a bizottság dokumentumában.

Ez is érdekelheti:  Két megállapodás született Svédország és Magyarország között

A Kongresszus 2022-ben hozta létre a hat demokrata és hat republikánus képviselőből álló testületet, hogy felmérje az Egyesült Államokat fenyegető hosszú távú veszélyeket.

A Pentagon előrejelzése szerint Kína gyors nukleáris arzenálbővítése miatt 2035-re valószínűleg 1500 nukleáris robbanófejjel fog rendelkezni, ami azt jelentené, hogy Amerikának már nemcsak egy, hanem két nukleáris riválisa lesz.

A jelentés a hagyományos hadsereg korszerűsítését is ajánlja, valamint azt, hogy az Egyesült Államok helyezzen el több nukleáris fegyvert Ázsiában és Európában.

Mandiner

Kiemelt képen: a USS Ronald Reagan, Nimitz-osztályú nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója/Nhac NGUYEN / AFP)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Háború Oroszországgal és Kínával – ráadásul egyszerre? Egy jelentés szerint éppen erre kell felkészülnie Amerikának

  1. ABSZURDITÁS, DE HISZ KÍNA SZÁLLÍTJA usa-NAK A FEGYVEREKET… MAI ÜZENETE AZ EMPI.-nek::::: AMIKOR E KÉPET LÁTTAM – EGYBŐL MONDTAM AZ ÁRÁBÓL NEM LENNE SZEGÉNYSÉG A FÖLDÖN ÉS EZEN A CÍMEN MENTETEM IS EL!
    ROSSZ STRATÉGIA, MERT EZT EGYETLEN „A ROMA” SUGÁRRAL MEGSEMMISÍTHETŐ ÉS A SOK PICI HAJÓ ÉLETKÉPTELENÉ VÁLIK – AZ ANYA HAJÓ HIÁNYA MIATT!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük