KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gulyás Gergely: Egy ideig még biztosan velünk marad az árstop

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Magyarország a nato-szövetség részeként teljesíti a rá háruló feladatokat, de ezt kizárólag védelmi célokból teszi

Csütörtökön délelőtt tíz órától Kormányinfón számolt be a kormány legújabb döntéseiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Gulyás Gergely kiemelte: a különböző, infláció csökkentését szolgáló intézkedéseket, mint az árstop, fenn kell tartani. Arról is tájékoztatott, hogy Magyarország az EU közös lőszerbeszerzésében részt vesz, de külföldre nem küld fegyvert. A miniszter leszögezte, Ukrajna NATO-hoz vagy az unióhoz való közeledése Magyarország támogatása nélkül nem lehetséges.

A Kormányinfón elhangzott legfontosabb kijelentések: 

  • Magyarország a NATO-szövetség részeként teljesíti a rá háruló feladatokat, de ezt kizárólag védelmi célokból teszi.
  • Magyarország az EU közös lőszerbeszerzésében részt vesz, de külföldre nem küld fegyvert.
  • A kormány szerint az a helyes magatartás, ha továbbra is a humanitárius eszközökben segítünk, befogadjuk a menekülteket.
  • Európa legerősebb, legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét hozzák létre.
  • Ukrajna NATO-hoz vagy az unióhoz való közeledése Magyarország támogatása nélkül nem lehetséges.
  • Az év végére el fogják érni, hogy egy számjegyű legyen az infláció Magyarországon.
  • A különböző, az infláció csökkentését szolgáló intézkedéseket, mint az árstop, fenn kell tartani. 
  • Mivel a történelmi Magyarországot szimbolizáló térkép önmagában nem diszkriminatív szimbólum, semmilyen akadálya nincs, hogy ilyen zászlókat bevigyenek a meccsekre. 

– Továbbra is a legfontosabb téma az Ukrajnában zajló háború aktuális állása. Az elmúlt hetekben olyan nyilatkozatok láttak napvilágot, amelyek aggodalomra adnak okot – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtök délelőtti Kormányinfón.

Gulyás Gergely leszögezte:

a fegyverszállításban nem veszünk részt, életet menteni csak azonnali tűzszünettel lehet. 

NATO-tagállam nem avatkozik közbe, amíg nem éri támadás a szövetség területét. A miniszter kiemelte, Magyarország a NATO-szövetség részeként teljesíti a rá háruló feladatokat, de ezt kizárólag védelmi célokból teszi. Ennek keretében Magyarország elsőként hozott létre magas készültségű NATO-csapatot.

Az EU aktívabb lett katonai területen

Gulyás Gergely szerint az EU is aktívabb lett katonai területen. Mint hangsúlyozta:

közös uniós lőszerbeszerzésről tárgyalunk, amelynek a keretében vásárolt lőszereket csak a Magyar Honvédség fogja használni, tehát Magyarország lőszerbeszerzésben részt vesz, de külföldre nem küld fegyvert. 

A miniszter hangsúlyozta, hogy jövő héten tárgyalja az Országgyűlés a békepárti határozatot. Kiemelte: egy évvel ezelőtt a magyarok világosan állást foglaltak a béke ügyében, és a miniszter ezért kérte a pártokat, hogy támogassák ezt a hozzáállást. A kormány szerint az a helyes magatartás, ha továbbra is a humanitárius eszközökben segítünk, befogadjuk a menekülteket.

Van eszköz Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerére

Gulyás Gergely a gyermekvédelmi törvény ellen indított perrel kapcsolatban kifejtette: „Ismerjük Brüsszel kritikus véleményét a gyermekvédelmi törvényről.” A bíróság döntését természetesen megvárják, és eddig is, miként minden alkalommal, eleget tesznek a döntésnek. De ez nem változtat azon, hogy a lehető leghatékonyabban védjék meg a gyermekeket – mondta.

Ez a szándék változatlan a miniszter szerint, és mindig lesz eszköz arra, hogy Európa legerősebb, legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerét hozzák létre.

Arra, hogy a NATO hazánkat megkerülve hívta össze az Ukrajna–NATO-bizottságot, a tárcavezető úgy reagált: 

Ez így csak egy baráti beszélgetés lehet, ugyanis vannak döntések, amelyre csak egyhangúlag kerülhet sor. 

Érdemben Ukrajnának akár a NATO-hoz vagy az unióhoz közeledése Magyarország támogatása nélkül nem lehetséges. Kifejtette azt is: bízik benne, hogy a baloldali frakciók azért nem terjesztettek be módosító javaslatot a kormánypártok békepárti határozata ellen, mert egyetértenek vele. Arra, hogy a kormánypártok mikor dönthetnek a polgármesterek, főleg a főpolgármester-jelölt személyéről, úgy reagált: megfelelő időben.

Ez is érdekelheti:  Nikki Haley Donald Trumpot támogatja az amerikai elnökválasztáson

Tanács a baloldalnak

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva azt mondta: a fentebb említett közös lőszerbeszerzés hétéves ciklusra szól, a részletekről később tájékoztat a Belügyminisztérium. A miniszter a pedofil-bűncselekményekkel kapcsolatban kifejtette, a nagyobb baj ott van, hogy a 14 év fölötti fiatalokat már semmi nem védi.

Azt nekem senki ne mondja, hogy normális, ha egy 40 fölötti ember egy 15 éves gyermekkel lép szexuális kapcsolatba 

– hangsúlyozta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a lehető leggyorsabban és teljeskörűen kell feltárni ezeket a bűncselekményeket. A tárcavezető hangsúlyozta: a baloldal az elmúlt években nem járt jól azzal, hogy a legnormálisabb módosításokat sem támogatta, mert azt a kormány terjesztette elő. Szerinte ha a baloldal ennyi vereség után a siker útjára akar lépni, akkor hajlandónak kell lenniük a választópolgárok véleményét figyelembe vennie. Mint mondta, ők a politikai vesztesei, ha nem így járnak el. Megerősítette azt is, hogy az uniós jogból kiindulva az oktatás egyértelműen nemzeti hatáskörbe tartozik.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: 

teljesen méltatlan, hogy Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök március 15-e alkalmából talpnyalónak nevezte a Fideszre szavazókat. 

A kormány fenntartja mindazokat az intézkedéseket, amelyek az infláció csökkenését szolgálják. Gulyás Gergely kiemelte, az év végére el fogjuk érni, hogy egy számjegyű legyen az infláció Magyarországon. Hozzátette: az nem vitás, hogy a különböző segítő intézkedéseket, mint az árstop, fenn kell tartani. Az árstopok határidejének lejárta előtt két héttel dönt a kormány azok esetleges meghosszabbításáról.

Az amerikai kormány csalódottságból írt egy jelentést

Az amerikai emberi jogi jelentéssel kapcsolatban Gulyás Gergely kifejtette: az amerikai kormány csalódottságból, frusztrációból írt egy jelentést, miután feleslegesen juttattak a baloldalnak négymilliárd forintot ahhoz, hogy leváltsák a kormányt.

A dokumentumnak nincs jogi relevanciája, az állítások pedig tényszerűen valótlanok, hazugságok, rágalomhadjárat az egész 

– szögezte le. A bizottság nem jogszerűen jár el Magyarországgal szemben – szögezte le az uniós forrásokra reagálva Gulyás Gergely. Tavaly augusztusban abban állapodtak meg, hogy 17 pontban teljesítik a Európai Bizottság kérését, sőt az azt követő kéréseikkel is készen vannak. Semmilyen létező jogi alapja nincsen tehát annak, hogy csúsztassák ezeket a forrásokat – mutatott rá.

Arra, hogy miért nem sikerült még ötven százalék alá szorítani az orosz energiaimportot, a következőt válaszolta:

ami a Magyarország által vállaltakat illeti, jól állunk. Megteremtettük a lehetőségét annak, hogy hazánk más helyről is gázt szerezhessen be. A probléma ugyanakkor nem az, hogy nincs kapacitás a csővezetékeken, hanem az, hogy nincs elegendő gáz Európában. Ezért továbbra is az orosz gáz a legbiztosabb 

– húzta alá. Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: jó eséllyel még az idei év első fél évében elkészül a gyermekvédelmi törvény módosítása, szigorítása. A tárcavezető szerint mivel a számuk növekszik, az embercsempészek esetében nincs jobb megoldás, mint bővíteni a börtönökben a férőhelyek számát.

Arról is beszélt, hogy a legerősebb ellenzéki párt a DK, ezért vándorol oda egyre több baloldali politikus. Gulyás Gergely hangsúlyozta, mivel a történelmi Magyarországot szimbolizáló térkép önmagában nem diszkriminatív szimbólum, amelyet az MLSZ is elfogad, ezért annak semmilyen akadálya nincs, hogy ilyen zászlókat bevigyenek a meccsekre.

Egy nagy feltétel blokkolja a Magyarországnak járó uniós pénzeket

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy egy nagy feltétel van, amely blokkolja a Magyarországnak járó uniós pénzeket, az pedig az igazságszolgáltatásra, az igazságügyi reformra vonatkozik. Varga Judit igazságügyi miniszter ugyanakkor már minden részletben megállapodott az Európai Bizottság tagjaival a törvényjavaslatról.

A kormány tehát ebben a kérdésben már csak egy visszajelzésre vár 

– tájékoztatott a miniszter. Kérdésre válaszolva a tárcavezető Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök brit útjával kapcsolatban kifejtette: amilyen külkapcsolatai vannak a magyar ellenzéknek, nem csoda, hogy a Keir Starmer brit árnyék-miniszterelnökkel való tárgyalást komoly találkozónak próbálják feltüntetni. Gulyás Gergely szerint a probléma inkább az, hogy a DK EP-képviselője havi hatmillió forintért azért dolgozik, hogy Magyarország ne juthasson hozzá a forrásokhoz.

Meddig nem támogatja Magyarország Ukrajna NATO- és EU-tagságát?

Gulyás Gergely szerint mivel nem változtatnak az ukránok az oktatási törvényen, addig Magyarország részéről nincs számukra támogatás az EU- és a NATO-tagsághoz. A miniszter úgy fogalmazott:

a probléma nem az, hogy ne építettünk volna ki olyan eszközöket, ahol jöhetne alternatív gáz, hanem ma ez a világpiacon nem biztosítható. Tehát ha Oroszországból nem kapunk gázt, leáll a magyar gazdaság 

− fogalmazott Gulyás Gergely. A tárcavezető kiemelte: Magyarország szövetségese az Egyesült Államoknak, mindig is jó viszonyra törekedtünk velük, a gazdasági kapcsolataink kiválóak. Ehhez képest van egy olyan politikai irányzat, amely a jelenlegi magyar kormánnyal nem szimpatizál. A magyar külpolitika arra törekszik, hogy legyenek olyan közös pontok, ahol tovább tudunk együttműködni, de lapvető kérdésekben nem fogjuk feladni a pozíciónkat. A miniszter kifejtette, az ellenzék semmit nem profitál abból, ha visszatartják a Magyarországnak járó uniós pénzeket.

Ukrajna támogatása

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány folyamatosan dönt Ukrajna, és a kárpátaljai magyarok támogatásáról. Mint mondta, legutóbb 500 millió forint értékű csomagot fogadtak el, amelyből kárpátaljai egyházi intézményeket, oktatási intézményeket, civil szervezeteket támogatnak. A kárpátaljai oktatási intézmények energiaellátását is 100 millió forint eszköztámogatással (generátorok, konvektorok, hőlégfúvók) támogatják. Az éppen aktuális csomag ezt tartalmazza – részletezte Gulyás Gergely.

Kitért arra, is, hogy nincs eredmény az Erasmus-ügyben.

Eredmény akkor lesz, ha az Európai Bizottság visszaállítja azt a helyzetet, hogy júniustól is pályázhatnak a magyar hallgatók Erasmus-ösztöndíjra.

Megakadályozhatják a külföldi finanszírozásokat?

Abban nincs uniós hatáskör, hogy a szexuális felvilágosítás a szülők dolga és nem az iskoláké. Gulyás Gergely szerint ettől függetlenül hazánk számára még születhet kedvezőtlen döntés. Ebben az esetben viszont el kell olvasni az ítéletet, amely kijelöli azokat a kereteket is, amelyen belül egy hasonlóan szigorú, vagy még szigorúbb szabályozását tudnak elfogadni, s ez megfelel egy vélelmezett, általunk nem ismert, és reményeink szerint nem is ilyen tartalmú ítéletnek – fogalmazott.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó Péter: Magyarország az üzleti szolgáltatási szektor zászlóshajójává vált Közép-Európában

Arra, hogy van-e igény a kabinet vagy a frakció részéről további egyeztetésre a svéd kormánnyal, parlamenttel Svédország NATO-tagságával kapcsolatban, úgy fogalmazott: a kabinet részéről pillanatnyilag nincs.

Arra, hogy jogilag történt-e előrelépés annak érdekében, hogy megakadályozzák azt, hogy a jövő évi választásokon ismét külföldről finanszírozott civil szervezetek indíthassanak jelölteket, a miniszter elmondta: folyik a munka, még két és fél hónap van az ilyen szabályok elfogadására. A cél az pedig az, hogy a párt törvénynek az az 1989 óta változatlan szabálya, hogy külföldről nem lehet pénzt elfogadni, minden jelölőszervezetben érvényesüljön.

A magyar jogrend szerint nem lehet letartóztatni az orosz elnököt

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: a magyar jogrend szerint nem tudnánk letartóztatni az orosz elnököt, ha belépne Magyarország területére, ugyanis Magyarország – bár tagja – nem hirdette ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) statútumát.

Az egyezmény a miniszer szerint ellentétes a magyar alkotmánnyal, amit egyébként már Áder János korábbi köztársasági elnök hivatala is többször jelzett. 

Hozzátette: az ő szubjektív véleménye az, hogy az elfogatóparancs nem szerencsés, mert az eszkaláció irányába visz. Eközben lényeges extraprofithoz jutott Oroszország azzal, hogy az energetikai szankciókkal felemelték az árakat. A tárcavezető úgy fogalmazott: jó lenne, ha az EU nem nehezítené a határvédelmet.

A kormány szerdán ülésezett

Szerdán ülésezett a kormány, amiről Orbán Viktor miniszterelnök is posztolt a közösségi felületein:

Reggel kormányülés, délután egyeztetések, este pedig irány Brüsszel. Sűrű nap.

Legutóbb két hete, március 9-én tartottak Kormányinfót, miután az előző napi kormányülésen a háborús helyzetet és annak hatásait értékelték a miniszterek.

A kormány támogatja az Országgyűlés előtt lévő határozati javaslatot az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, és továbbra is azon a véleményen van, hogy mielőbbi fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség

– jelentette ki akkor Gulyás Gergely. Mint mondta, a kormány szerint elhúzódó háborúra kell készülni, és a háborúra adott szankciós válaszok miatt a gazdasági nehézségek is megmaradnak. Hozzátette: a magyar álláspont világos, Magyarország elítéli az orosz agressziót és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

A tárcavezető bejelentette, hogy ezermilliárd forintra emeli a kormány a Baross Gábor-program keretében biztosított vállalati hitelek forrását. Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére közölte: zajlik egy küzdelem az elfogadott gyermekvédelmi törvény védelmében, mivel soha Magyarországon álláspont és párt hasonló mértékű támogatottságot nem kapott, mint az a több mint hárommillió szavazat, ami a gyermekvédelem mögött áll.

A józan ész időnként még Brüsszelben is érvényesülhet, ha szeretnénk megvédeni a gyermekinket, akkor ne feltételezzük azt, hogy a bizottság a másik oldalra áll, még akkor sem, ha vannak rossz tapasztalataink

– jegyezte meg a miniszter.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: Magyar Nemzet / Fotó: Soós Lajos/

A teljes kormányinfó itt tekinthető meg:

https://www.facebook.com/watch/?v=1563244110824375

Kapcsolódó:

A finnek nem kérnek a NATO-ból – közvéleménykutatási adatok a magyar Országgyűlés figyelmébe

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük