KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Greta Thunberg vezetésével vonták blokád alá a norvég energiaügyi minisztériumot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Greta Thunberg és több tucat klímaaktivista hétfőn eltorlaszolta a norvég energiaügyi minisztérium bejáratát − adta hírül a Reuters.

A demonstrálók így akarják tiltakozásukat kifejezni a kormány gyakorlata ellen, miszerint a hagyományosan a számi őslakosok által rénszarvas tenyésztésre használt területekre szélerőműparkokat húznak fel. Thunberg elmondása szerint a zöldátmenet nem valósulhat meg az őslakosok jogainak sárba tiprásával.

Az őslakosok jogai, emberi jogok kéz a kézben járnak a környezet- és klímavédelemmel. Ha ez nem így történik, akkor nem beszélhetünk igazságosságról

− fogalmazott az aktivista

A norvég legfelsőbb bíróság még 2021-ben úgy határozott, hogy a két, számi területre épített szélerőműpark sérti az őslakosok jogait, azonban azok a mai napig üzemelnek. A számik szerint az erőművek látványa és zaja megijeszti a rénszarvasokat.

Jogaink tiszteletben tartását és az erőművek lebontását követeljük!

− húzta alá Ella Marie Haetta Isaksen számi énekes és zeneszerző. A számi demonstrálók már csütörtök óta az energiaügyi minisztériumnál vannak.

A 2021-es legfelsőbb bírósági ítélet arról már nem szól, hogy a jövőben mégis mi legyen a körülbelül százezer norvég háztartást energiával ellátó több mint 150 szélerőművel, valamint az ide kiépített infrastruktúrával.

Megértjük, hogy ez az ügy nagy teher a rénszarvaspásztoroknak. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy megoldjuk a problémát, és ez nem fog a szükségesnél tovább tartani

− jelentette ki Terje Aasland norvég energiaügyi miniszter.

(Reuters, Magyar Nemzet)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: