KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A napirend előtti felszólalásokkal vette kezdetét az Országgyűlés tavaszi ülésszaka

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A napirend előtti felszólalásokkal vette kezdetét az Országgyűlés tavaszi ülésszaka hétfőn; a képviselők az akkumulátorgyárakról, a kormány teljesítményéről és a demográfiai helyzetről beszéltek.

Az ülés elején megemlékeztek Kordás László (DK) elhunyt országgyűlési képviselőről, valamint Polyák Sándor (SZDSZ), Tamás Gáspár Miklós (SZDSZ) és Mécs Imre (SZDSZ, MSZP) elhunyt volt országgyűlési képviselőkről.

LMP: a kormány akkumulátorgyarmattá akarja tenni Magyarországot

Kanász-Nagy Máté (LMP) arról beszélt, hogy a kormány akkumulátorgyarmattá akarja tenni Magyarországot, ezt mutatja, hogy sokmilliárdos támogatást biztosít az akkumulátorgyáraknak, minden beruházás, adóforint ezt a célt szolgálja. Emiatt nem jut pénz olyan fontos ágazatokra, mint az egészségügy vagy az oktatás – vélekedett. Hozzátette: a kormány mindent feláldoz, hogy ide jöjjenek ezek a gyárak, holott ez nem szolgálja az ország érdekeit.

Kifogásolta, hogy a kormány képviselői nem vettek részt múlt héten az Országgyűlés rendkívüli ülésén, pedig – mondta – fontos vitát folytathattak volna az akkumulátorgyárakról, szerették volna feltenni a kérdéseiket a kormánynak.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, hogy az elmúlt években több fordulat volt látható az LMP részéről az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban, hiszen korábban éppen az elektromos autózás mellett szólaltak fel, most mégis ellenzik az ehhez szükséges akkumulátorokat előállító gyárakat.

Kiemelte: Magyarországnak részt kell vennie a technológiai versenyben, de az ellenzék mintha nem hinné, hogy az ország képes erre. Az ellenzék korábban azt kifogásolta, hogy a kormány nem elég zöld, ezért sem érthető, hogy az elmúlt időszakban fordulat történt a kommunikációjukban az akkumulátorgyárakat illetően – mondta.
Hozzátette: a magyar járműiparnak igenis fel kell vennie a versenyt.

Párbeszéd: nincs mozgástere a kormánynak

Tordai Bence (Párbeszéd) kifejtette: a parlament honlapja szerint a miniszterelnök az ülés elején beszámolt volna a kormány döntéseiről, még sincs jelen, ami érthető, hiszen nincs mire büszkének lennie.

Közölte: ha a kormányfő eljött volna, a szemére vetette volna, hogy nincs mozgástere a kormánynak, nem szuverén a kormány, mert nem tud mit kezdeni a megélhetési válsággal, gyenge a mezőgazdaság, a forint. Az energiaválságot sem képes enyhíteni, elmaradt a zöld fordulat – sorolta. Hozzáfűzte: az akkumulátorgyárak „eszement terjeszkedése” azt eredményezi majd, hogy nő az energiahiány, amelyet nem fognak tudni teljesíteni.

Hangsúlyozta: a kormány rossz politikája oda vezet, hogy nincs mozgástere, és az elhibázott politikának az emberek fizetik meg az árát. A kormányban nem, legfeljebb a jószerencsében bízhatunk – jelentette ki.

Ez is érdekelheti:  Továrisi, konyec!

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: az ország mindent megtesz azért, hogy még egy ilyen rendkívüli helyzetben is helytálljon. A gazdasági növekedés jóval nagyobb, mint az uniós átlag, a foglalkoztatottság rekordon áll, a 13. havi nyugdíjat visszaadták, a rendkívüli helyzetben árstopokat vezettek be, fenntartják a rezsitámogatást – sorolta.

Úgy vélte, az elmúlt hónapokban sokféle nehézséggel kellett megküzdeniük, de az ellenzéktől semmilyen segítséget nem kaptak, sőt az ellenzék sok olyan javaslatot tett, amelyek nem álltak Magyarország érdekében. „Ez egyenes következménye annak, hogy a baloldal dolláralapra helyezte a politikáját” – fogalmazott.

Közölte: azt a politikát, amelyet az egész baloldal képviselt az elmúlt hónapokban, nem kérte senki Magyarországon. „Lehet, hogy másoknak ez az érdeke”, azonban „hazánknak nem ez az érdeke” – mondta. Hozzáfűzte: amíg ezen a politikán nem változtatnak, addig a választásoknak is ugyanaz lesz az eredménye, mint tavaly áprilisban.

Mi Hazánk: a kormánynak foglalkoznia kellene a rossz demográfiai helyzettel

Dúró Dóra (Mi Hazánk) kifejtette: nagyon rossz a demográfiai helyzet, katasztrófa, ami a halálozásokat illetően történt, az ország nagyon rosszul áll az elkerülhető halálokok tekintetében, a kormánynak azonban nincs stratégiája arra, hogy ezen változtasson.
Kitért rá: a születések száma is nagyon alacsony és a helyzetet látva a kormánynak rengeteg intézkedést kellene bevezetnie a családok támogatására.

Kiemelte: ront a helyzeten, hogy az összes családtámogatás veszített a reálértékéből, a kormány mégsem tesz semmit.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: ha a kormánynak van fontos ügye, az a családpolitika, rengeteget fordít erre a kormány, jelentősen növelte az erre a célra fordítandó támogatásokat az elmúlt években. Az élet minden területén igyekeznek segíteni a családoknak, minden élethelyzetre próbálnak intézkedést bevezetni, és nem volt olyan év, amikor ne bővítették volna ezeket a támogatásokat – mondta.

Közölte: lehet bármilyen válságos időszak, nehéz gazdasági helyzet, a családok támogatásáról nem mond le a kormány.

Kifogásolta, hogy az ellenzék nem támogatta azoknak az intézkedéseknek a bevezetését, amelyekkel az egészséges életmódot támogatták, így például a napi testnevelés bevezetését vagy a sport támogatását.

Fidesz: Az LMBTQ-propaganda veszélyezteti a gyermekeket!

Az LMBTQ-propaganda veszélyezteti a gyermekeket” – fogalmazott felszólalásában Selmeczi Gabriella. A Fidesz képviselője aláhúzta: az LMBTQ-propagandának nincs helye az óvodákban és iskolákban. A Fidesz-frakció egy emberként támogatja Orbán Viktort abban, hogy Magyarországon legyen a legszigorúbb a gyermekvédelmi törvény – tájékoztatott.

Ez is érdekelheti:  Dr. Bene Gábor: Ki tehát a Magyarok Istene? - A WEF egyre ellenségesebb a kereszténységgel

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában a szankciók és az infláció összefüggéseiről, az Északi Áramlat felrobbantásáról a pedofil botrányról, valamint az ország gazdasági helyzetéről is beszélt

Világossá vált, hogy az energiaárak nem térnek vissza a háború előtti szintre. A brüsszeli szankciók és a magas energiaárak inflációt hoztak. Magyarország 4 ezer milliárddal többet költött energiára 2022-ben, ezt a pénzt Brüsszel vette ki a magyarok zsebéből – húzta alá a kormányfő. 2022-ben 4,6 százalékos volt a gazdaság növekedése. Minden korábbit meghaladta exportteljesítményünk.

A 2022-es évben a költségvetési hiányt és az államadósságot is sikerült csökkenteni

– tájékoztatott a miniszterelnök. Az idei évre vonatkozóan a kormányfő többek között felidézte, hogy 15 százalékkal magasabb nyugdíjat kaphatnak az idősek, de azt is, hogy a 4 gyermekes édesanyáknak nem kell SZJA-t fizetnie.

A miniszterelnök rámutatott arra is: a magyar kormány aggodalommal figyeli, hogy Európa lépésről lépésre bevonódik a háborúba. A fegyverek és tankok után már vadászgépek, és várhatóan csapatok küldését is felvetheti majd valamelyik ország. A 2022-es választáson a magyarok közölték: ki akarnak maradni a háborúból, hazánk ezért sem küld fegyvereket Ukrajnába.

A harcokat csak tűzszünettel és béketárgyalásokkal lehet megállítani.

A világ nagyobbik része és Magyarország is a béke pártján áll.

Nem szabad felülnünk semmilyen provokációnak – mutatott rá a miniszterelnök.

A szankciókról

A brüsszeli szankciókról szólva a miniszterelnök elmondta:

a szankciókkal Brüsszel az oroszokat célozta meg, de Európát találta el.

A kormányfő elmondta: a szankciók okozta inflációt megszüntetni csak Brüsszel tudja, de a kormány igyekszik azt letörni. A miniszterelnök felsorolta a kormány intézkedéseit, amelyeket ennek szolgálatába állított. Ezek között említette például:

 • a KKV-k támogatását,
 • agrármoratórium a magyar gazdák védelmében,
 • turisztikai akcióterv,
 • SZÉP Kártyák használatának felgyorsítása,
 • munkába járás támogatását.

A családok védelmében tett intézkedések között pedig:

 • a rezsicsökkentett árak védelmét (havonta 181 ezer forintot spórolhatnak a családok, ez Európában a legmagasabb rezsitámogatás a családok számára)
 • háromszorosára megemelt minimálbér, és megemelt garantált bérminimum
 • visszaállította a kormány a 13. havi nyugdíjat
 • meghosszabbított és kibővített élelmiszerár-stopot,
 • a lakossági kamatstopot (350 ezer családot véd az intézkedés)
 • kamatstop a diákhitelekre (250 ezer diákot véd az intézkedés)
 • alapszámla költségeinek csökkentését,
 • a lakásbiztosítások tehercsökkentését, valamint a
 • kedvezményes Vármegyebérletet és Országbérletet,
 • a szociális tüzifaprogramot és tüzifaprogramot
Ez is érdekelheti:  Radnóti László: Anyakép – kétféle ecsettel

is megemlítette a miniszterelnök.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott: a szankciók miatt megnőtt energiaárakból azonban extra profitra tettek a multinacionális vállalatok. Ennek egy részét (agyis nem a korábbi, hanem az extraprofit egy részét) kell adó formájában kifizetnie az érintett vállalkozásoknak, amellyel a kormány a rezsialapra fordít át – húzta alá.

Az Északi Áramlat felrobbantásáról

Az Északi Áramlat felrobbantása egy szimpla terrorakció volt, akárki is hajtotta végre – húzta alá a miniszterelnök. Amennyiben ez a déli vezetékkel is megtörténne, Horvátország és Magyarország világossá tette: azt nem lehet elmismásolni, mint az Északi Áramlat esetében.

Iskolai pedofilbotrányról
Nekünk felnőtteknek az a dolgunk, hogy megvédjük a gyerekeket”

húzta alá a miniszterlenök. Rámutatott, hogy a gyalázatos eset rávilágít: a genderpropagandát nem szabad félvárról venni. A miniszterelnök arra kérte a képviselőket, hogy pártállástól függetlenül legyenek együttműködőek a gyermekek védelmében.

Törökországi földrengésről

Törökország a barátunk, sőt szövetségesünk – fogalmazott a törökországi földrengésről szólva Orbán Viktor, és köszönetet mondott a magyar mentőcsapatoknak, akik az elsők között utaztak ki túlélőket menteni.

Kárpátaljai honfitársainkról

Gyászolja a háború frontvonalában elhunyt magyarokat, valamint leszögezte: hazánknak azt az álláspontot kell képviselnie, hogy a kárpátaljai magyarok ennél több tiszteletet érdemelnek.

2023-ban tehát egyszerre kell megküzdenünk a háború veszélyeivel, a szankciós inflációval, a déli határainkat fenyegető migrációval és közben ki kell állnunk határon túli honfitársainkért – összegzett a miniszterelnök. Láthatják, hogy 2023 egy veszélyes esztendő – tette hozzá a kormányfő. Rámutatott, most még aktuálisabb alaptörvényünk üzenete, hogy

legyen béke, szabadság és egyetértés. Az összefogás erejével segítsük Magyarországot túljutni ezen a veszélyes időszakon”

– zárta szavait Orbán Viktor.

A tavaszi ülésszak nyitóülésén Orbán Viktor napirend előtti felszólalására a Jobbik, az MSZP és a Momentum is külön-külön reagált.

MTI, Mandiner

Kiemelt kép: Budapest, 2023. február 27.
A képviselők megemlékeznek Kordás László (DK) elhunyt országgyűlési képviselőről, valamint Polyák Sándor (SZDSZ), Tamás Gáspár Miklós (SZDSZ) és Mécs Imre (SZDSZ, MSZP) elhunyt volt parlamenti képviselőkről az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én.
MTI/Koszticsák Szilárd

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük