KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Georg Spöttle: Moszkva-Teherán-Ankara tengely

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Vlagyimir Putyin orosz elnök Teheránba látogatott és ennek komoly jelzés értéke van, hiszen Irán és Oroszország a világ két, a legtöbb szankciótól sújtott, országa. Ám mind emellett olaj és földgázhatalmak is. A két ország régóta együttműködik a nukleáris energetikai szektorban, valamint vállvetve harcoltak Szíriában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen.

Putyin elnök látogatására Teherán láthatóan komolyan készült és ezen nem csak a protokollt és a biztonságot kell érteni. Az Iráni Devizatőzsde megkezdte a rubellel való kereskedelmet. Az Iráni Nemzeti Bank vezetője, ezt, fontos lépésnek tartotta a két ország gazdasági együttműködésében. Moszkva már korábban is ígértet tett az iráni kormánynak, hogy a bilaterális kereskedelemből folyamatosan kivezeti az amerikai dollárt. A gazdasági kapcsolatok pedig dinamikusan fejlődnek a két állam között. Az idei első negyedévben már 31 százalékban haladta meg a tavalyi egész évit. Dimitrij Peszkov a Kreml szóvivője szerint, ha a két ország összefog azzal minimalizálni tudják a szankciók okozta gondokat. A két ország kapcsolata akkor lépett szintet, amikor az Egyesült Államok szankciókkal súlytotta Iránt, mivel szerintük az Iszlám Köztársaság nukleáris fegyver előállítására törekszik. Ekkor Oroszország felajánlotta, hogy a Nemzetközi Atomenergia Bizottság ellenőrzése mellett segít Teheránnak a békés atomenergiaprogram kiépítésében. Ez a lépés garancia arra, hogy Irán nem fog katonai célra felhasználható mértékben uránt dúsítani.

Ennek ellenére Iránra komoly szankciókat róttak ki és kizárták a SWIFT rendszerből is, nemzetközi bankkártyákat nem lehet használni és nem lehet nemzetközi utalásokat indítani. Iráni repülőgépek nem szállhatnak le sem az USA-ban, sem az Európai Unió tagállamaiban. Irán nem vásárolhat amerikai vagy EU gyártású fegyvereket és haditechnikát. A kőolajra és ennek származékaira kivetett szankciók is komolyan érintették Teheránt hiszen ez a gazdaság fő profilja. Ám ahogy az Oroszország elleni szankciók esetében történt úgy Irán is új gazdasági partnereket keresett, mint Kína, India, Pakisztán, Törökország és ázsiai országok, akik kedvező áron tudták megvenni a remek minőségű iráni kőolajat.

Ez is érdekelheti:  Orbán Viktor: Utoljára '88-ban a kommunisták akartak így elhallgattatni!

Irán és Oroszország közösen győzte le az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, amely évekig fogságában tartotta Szíriát és Irakot, valamint számos nyugat-európai országban történt merénylet pl., a párizsi, brüsszeli, berlini és bécsi támadások, felelőse volt. Ezzel politikailag megtörték az erős szaudi hegemóniát. Az USA Szaúd-Arábiára és Izraelre építi közel-keleti politikáját, ám ez most töredezik, mivel Törökország, annak ellenére, hogy az egyik legerősebb NATO tag, remek kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Iránnal és ezzel egy új gazdaság-és katonapolitikai tengely jött létre. Joe Biden jeruzsálemi és rijádi látogatása sem volt véletlen, hiszen az USA kormánya látja, hogy az afganisztáni fiaskó után már nem a világ erős embereként tekintenek rá. Gazdasági szempontból Kína uralja Afganisztánt, Irán a főnök Irakban és Jemenben, Oroszország és Törökország pedig uralja a közép-ázsiai régiót, ahol szintén rengeteg földgáz és kőolaj van. Ankarának is szüksége van az orosz gázra és 60 százalékban függ is tőle, ám ott van partnerként Azerbajdzsán is, aki a Kaszpi-tenger partján földgáz és kőolaj hatalom.

A hármas találkozón Putyin, Erdogan és Raiszi elnökök megállapodtak biztonságos tengeri folyosók kialakításában, hogy az orosz és az ukrán gabona eljuthasson afrikai és ázsiai országokba. Ez azért is fontos, mert az éhező régiókból migránsok milliói indulhatnak el Európa felé.

Georg Spöttle

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó:

Irán támogatja Oroszország katonai beavatkozását Ukrajnában – Amerikának ki kell vonulnia Szíriából

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük