KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gázvezeték felrobbantása – Moszkva rendkívüli ülésre hívta össze a Biztonsági Tanácsot

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Oroszország washingtoni nagykövetsége közleményt adott ki az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték felrobbantásáról. A közleményben tudatják, hogy Oroszország a precedens nélküli ügy kivizsgálása érdekében összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését.

„Egyes amerikai törvényhozók Oroszországra hárítják a felelősséget a vezetékek felrobbantásáért. A Capitolium-dombról vélhetően jobban látszik, mi történt a Balti-tengeren” – áll a közleményben. Láthatták például, hogy a vezetékek felrobbantása előtt egy nappal amerikai hadihajók jártak ott. Nyilván nem kerülte el figyelmüket az a tény sem, hogy drónok és helikopterek repültek át a helyszín felett. Tapasztalhatták az amerikai haditengerészet víz alatti robbantással egybekötött hadgyakorlatát is, melyet ugyanott folytattak, kissé korábban. És vélhetően emlékeznek Joe Biden elnök kijelentésére is, miszerint véget fognak vetni az Északi Áramlat 2 vezetéknek, és megvannak hozzá a szükséges eszközeik – írják.

„Ki húz hasznot a gázvezeték felrobbantásából” – kérdezik a közleményben.

Azzal válaszolnak rá, hogy az Egyesült Államok nem tudott tisztességes alternatívát kínálni a megbízható és nem kevésbé olcsó orosz gázellátással szemben, ezért úgy döntött, hogy nem piaci módszerekkel szorítja ki versenytársát, Oroszországot. Washington cseppfolyós gázzal próbálja helyettesíteni az Oroszország és Európa között évtizedek óta folytatott energiakereskedelmet.

“A magunk részéről ragaszkodunk ahhoz, hogy átfogó, és objektív vizsgálatot végezzenek az orosz csővezetékek elleni példátlan támadások körülményeiről. Az ügy megvitatására az Orosz Föderáció összehívja az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését” – áll a közleményben.

Washington, 2022. szeptember 30. csütörtök (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: Szivárgás az Északi Áramlaton / Global Look Press

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: