KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gázhiány miatt áll egy romániai üzem – A tárolók kötelező feltöltése is megugorhatatlan akadály a szomszédban

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Gázhiány van Romániában – derült ki a román miniszterelnök minapi nyilatkozatából. Nicolae Ciuca kijelentette: egyelőre nem lehet újraindítani a műtrágyagyártás szempontjából az ország mezőgazdasága szempontjából létfontosságú marosvásárhelyi Azomures vegyi üzemet, mivel nincs elegendő földgáz. Románia legnagyobb műtrágyaüzemében december óta ideiglenesen áll a termelés a gázáremelkedés miatt.

Az Azomures a romániai gazdaságok mintegy felét látja el műtrágyával és számos vállalat ellátását biztosítja. Ugyanakkor a vegyi kombinát Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója is, ez az üzem használja el az éves romániai gázfogyasztás tíz százalékát.

Harri Kiiski, a kombinát vezérigazgatója akkor azt mondta, a szállítók által a fő nyersanyagért, a metángázért felszámított magas ár már nem teszi lehetővé, hogy fenntartható módon folytassa tevékenységét a gyár. Az Azomuresnél áprilisra ígérték az újraindítást, az energiaintenzív iparágak európai támogatásában bízva. A 2012 óta a svájci Ameropa-csoport tulajdonában levő üzem vezetősége március végén viszont azt közölte, hogy tárgyaltak a román gazdasági miniszterrel és más potenciális romániai műtrágyagyártókkal, megoldásokat keresve a tevékenység újraindítására.

Nicolae Ciuca miniszterelnök most arról is tájékoztatott, hogy egyelőre nem tudja a kormány, miként teljesíti azt az európai uniós előírást, hogy november elsejéig minden tagállam nyolcvanszázalékos szintig (2023 őszére pedig kilencven százalékig) töltse fel a gáztárolóit, megelőzve ezzel a következő fűtési idényben esetlegesen előálló gázhiányt. – Jelenleg nincs elegendő gáz a 2022–2023-as télre való felkészüléshez, a gáztárolók megfelelő mértékű feltöltéséhez. A gázszállításokkal kapcsolatos tárgyalásokat illetően, s itt Azerbajdzsánra, valamint a cseppfolyósított gázra gondolok, változhat a helyzet – mondta a kormányfő. Hozzátette: a marosvásárhelyi vegyi üzem újraindításának érdekében a ­romániai földgázkitermelőkkel, a Petrommal és a Romgazzal is tárgyalnak.

Kiemelt kép: Nem találnak megoldást az üzem újraindítására (Fotó: Azomures)

Pataky István (Marosvásárhely)

MN

Ez is érdekelheti:  Kónya-Hamar Sándor: A KÖLTÉSZET NAPJÁN - 2024. április 11.

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük