KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gallup: Két évtizedes mélyponton az amerikai hadseregbe vetett bizalom

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Gallup hétfőn közzétett közvélemény-kutatása szerint kevesebb amerikai bízik jelenleg a hadseregben, mint 1997 óta bármikor. A fegyveres erőkbe vetett bizalom az elmúlt két évben tíz pontot esett, és a szolgálatok jelenleg történelmi toborzási válsággal küzdenek.

A júniusban végzett felmérés szerint a megkérdezettek 60%-a „nagyon” vagy „eléggé” bízik a hadseregben, szemben a tavalyi 64%-kal. A közvélemény bizalma a hadsereg iránt utoljára 1997-ben csökkent 60%-ra, és 1988 óta nem volt alacsonyabb, amikor is 58 százalékon állt.

A 2001. szeptember 11-i 9/11-es támadásokat követően az amerikai szolgálatok támogatottsága ugrásszerűen megnőtt, és a fegyveres erők 82%-os támogatottságot élveztek, amikor George W. Bush elnök 2003-ban lerohanta Irakot. Míg a 9/11 utáni hazaszeretet iránti lelkesedés az iraki és afganisztáni konfliktusok elhúzódásával csökkent, a támogatottság 2020-ig a 70-es évek közepének a szintjén mozgott, majd évről évre folyamatosan csökkenni kezdett.

A republikánusok hagyományosan nagyobb valószínűséggel támogatják a hadsereget, mint a demokraták, azonban bizalmuk a 2020-as 91%-ról mára 68%-ra esett vissza.

A republikánus politikusok és szakértők a Pentagon legélesebb kritikusai közé tartoznak, mióta Biden 2021-ben hivatalba lépett, és a hadsereget a vakcinázási megbízások és a „woke” politika felkarolása miatt bírálták, amit a transznemű katonáknak nyújtott „nemi átalakító” műtétek, a „kritikus fajelmélet” tanítása és a nemi alapú nyelvezet eltörlésére irányuló erőfeszítések példáznak.

Biden 2021 augusztusában történt afganisztáni kivonulása – amelynek során 13 amerikai katona vesztette életét egy öngyilkos merényletben, és több tízmilliárd dollár értékű amerikai felszerelés került a tálibok kezére – szintén éles kritikát váltott ki a politikai spektrum mindkét oldaláról.

A közvélemény támogatásának csökkenése miatt a fegyveres erők nehezen tudják feltölteni soraikat. A hadsereg, a haditengerészet és a légierő vezetői egy márciusi kongresszusi meghallgatáson elmondták, hogy várhatóan mindannyian elmaradnak az idei toborzási céltól, miután a hadsereg tavaly a legrosszabb toborzási évet produkálta a sorozás 1973-as eltörlése óta.

Egy márciusban közzétett Pentagon-tanulmány szerint a katonai toborzók által jellemzően megcélzott 17-24 évesek 80%-a elhízás, kábítószer-fogyasztás vagy rossz mentális egészség miatt, fizikailag alkalmatlan a szolgálatra. Ráadásul ennek a korosztálynak mindössze 9%-a érdeklődik egyáltalán a katonaság iránt – nyilatkozta Christine Wormuth hadseregtitkár októberben a CNBC Newsnak.

 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: