KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Francia képviselő: Franciaországnak ki kell lépnie a schengeni övezetből

Nicolas Dupont-Aignan ellenzéki képviselő szerint Franciaországnak ki kell lépnie a schengeni övezetből, ha kezelni akarja az erőszakos zavargásokat. A törvényhozó azt állította, hogy az erőszak a túlzott számú migráns integrálására tett sikertelen kísérletek eredménye.

„Én vagyok az egyetlen, aki a nemzeti határok visszaállítását és a Schengenből való kilépést követeli”

– mondta az önmagát gaullistának valló politikus a CNews televíziós csatornának pénteken.

Dupont-Aignan azt állította, hogy a teljes francia politikai osztály ellenzi az elképzelést, noha Marine Le Pen jobboldali törvényhozó 2017-es sikertelen elnökválasztási kampányának részeként ezt a kérdést is felvetette.

Le Pen ezután a 2022-es választási ciklus során már visszafogta EU-ellenes retorikáját, de ígéretet tett a határellenőrzések bevezetésére – ez az intézkedés a kritikusok szerint sérti a schengeni szabad utazási megállapodás eszmeiségét.

Dupont-Aignan, aki a Debout la France (Franciaország felemelkedik) pártjának egyetlen képviselője a nemzeti parlamentben, az országot sújtó legutóbbi zavargásokkal kapcsolatban nyilatkozott.

A képviselő tétlenséggel vádolta a kormányt, és ragaszkodott ahhoz, hogy Macron politikája oda vezetett, hogy a „rend erői” meggyengültek, és alig képesek megvédeni az alapvető érdekeket.

„Ez nem zavargás, ez gerillaháború. Kihívás Franciaországnak, az intézményeinknek a lakosságnak egy olyan részéről, amely elszakadásra törekszik”

– jelentette ki Dupont-Aignan.

A legutóbbi erőszakos cselekményeket egy 17 éves marokkói és algériai származású fiú megölése váltotta ki, akit június 27-én egy rendőr megállított egy közúti ellenőrzés során.

Gerald Darmanin francia belügyminiszter a héten a zavargások résztvevőinek számát 8 és 12 ezer közé becsülte, és „csupán 10 százalékuk” nem volt francia állampolgár. A letartóztatottak többsége 17 vagy 18 éves volt, de akadtak köztük alig 11 évesek is – jelentették vezető tisztviselők szerdán a szenátusnak.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)Kiemelt kép: afp.com/Anne-Christine POUJOULAT

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük