KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Francia diplomata: a nigeri puccs Európa kudarca

A volt francia nagykövet szerint „a fiatalok lázadásának vagyunk tanúi” a gyarmattartó Franciaországgal szemben.

Egy kicsit bővebben a nigeri helyzetről és annak fontosságáról – az RT-nek nyilatkozott az Afrikai Szabadság Intézet elnöke

A hazánknál 13-szor nagyobb területű, 25 milliós népességű, ám nagyrészt a Szaharában és a száraz Száhel-övezetben fekvő Niger gyarmati múltja miatt elsősorban a francia érdekszféra része.

A fennálló helyzetről nemrég nyilatkozott Gérard Araud volt francia nagykövet. A nigeri puccsot leginkább a Franciaország és az afrikai kontinens közötti neokolonialista kapcsolat okozza – számolt be Gérard Araud véleményéről az Euractiv.

Gérard Araud meglátása szerint a válság

a francia jelenlét elutasításából ered, valamint a helyi lakosság csalódottságából fakad. 

A francia gyarmati múlttal rendelkező afrikai országokban „a fiatalok lázadásának vagyunk tanúi” mind Franciaország, mind a nemzeti kormányok ellen, amelyeket Franciaország bábjainak tekintenek a régióban.

Kontraszt: Az EU elítélte a francia sajtó teljes betiltását Nigerben – Az EU betiltotta az orosz állami médiumok működését az EU területén

A diplomata azzal is kiegészítette a mondanivalóját, hogy

a franciák elleni harag párosul a demográfiai fellendüléssel és a rendkívüli szegénységgel is.

A térségben jelenleg uralkodó káoszhoz az is hozzájárul, hogy nincs egyértelmű európai egység egy közös afrikai stratégiát illetően, ezért „Európa kudarcának” is lehet tekinteni a történteket – állítja a francia diplomata.

Mandiner

Kiemelt kép: illusztráció / Fotó: NIAMEY, NIGER, AFP

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Francia diplomata: a nigeri puccs Európa kudarca

  1. TI MEG TRIANONÉRT VAGYTOK FELELŐSEK.NE MÁSOKAT VÁDOLJATOK. MAGATOKBAN KERESSÉTEK A MEGOLDÁST.DE MOST MÁR TI IS MEGÉLITEK A MAGATOK TRIANONJÁT ,A GYARMATIAK HAZÁTOKBA LÁTOGATÁSÁVAL.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük