KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egy kicsit bővebben a nigeri helyzetről és annak fontosságáról – az RT-nek nyilatkozott az Afrikai Szabadság Intézet elnöke

Egy nyugati irányítású kampány, amely arra akarja kényszeríteni Niger ügyvezető kormányát, hogy a múlt heti katonai puccsot követően visszaállítsa Mohamed Bazoum volt elnököt a hatalomba, egy szélesebb körű konfliktusba torkollhat, amelyben a NATO-hatalmak Oroszország és Kína ellen küzdenek – mondta egy aktivista az Russia Today-nek.

„Most egy afrikai világháború kapujában állunk” – mondta Franklin Nyamsi, az Afrikai Szabadság Intézet elnöke csütörtökön az RT-nek nyilatkozva. Hozzátette, hogy amennyiben a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) katonai akciót indít – ahogyan azzal fenyegetőzik – Niger új kormányának eltávolítása érdekében, olyan szövetségesek, mint Burkina Faso és Mali valószínűleg az ország védelmére kelnek.

Az ECOWAS és a Nyugat-afrikai Gazdasági és Monetáris Unió (WAEMU) a múlt héten szankciókat vezetett be az új nigeri kormánnyal szemben, felfüggesztve annak minden pénzügyi tranzakcióját és befagyasztva az ország vagyonát az ECOWAS-tagállamokban. A regionális fejlesztési bankok, valamint az EU és Franciaország is leállította a támogatásokat. Az USA és az Afrikai Unió is azzal fenyegetőzött, hogy követi a példát. Az ECOWAS azt követelte, hogy a junta augusztus 6-ig állítsa vissza Bazoumot a hatalmába, aki a puccs óta házi őrizetben van, különben a regionális blokk katonai akciót helyez kilátásba Nigerrel szemben.

Nyamsi meglátása szerint az ECOWAS az Egyesült Államok és a NATO érdekeit képviseli, akárcsak a helyéről elmozdított korábbi nigeri elnök Bazoum, és az ECOWAS alapszabálya szerint nem rendelkezik felhatalmazással arra, hogy megtámadja egyik tagját. Az ECOWAS államfői, akik támogatják a blokknak a nigeri puccsra adott válaszát, olyan diktátorok, akik saját országaikban felelősek korábbi kormánybuktatásokért – állította Nyamsi.

„Külföldi érdekeknek, imperialista neokolonialista érdekeknek dolgoznak”

– mondta. „És a szervezet állandóan a francia politikai hatalmak, az európai politikai hatalmak, az amerikai politikai hatalmak döntéseit követi”.

Ez is érdekelheti:  Donald Trump: Szürreális élmény volt túlélni a merényletkísérletet

Hozzátette, hogy az ECOWAS katonai beavatkozása „hadüzenet” lenne nemcsak Niger ellen, hanem a másként gondolkodó tagok, köztük Burkina Faso, Mali és esetleg Guinea ellen is.

„Ezek az országok egyértelműen kijelentették, hogy ellenzik annak megismétlődését, ami 2011-ben Líbia ellen történt”, amikor a NATO megdöntötte a kormányt, megölte Muammar Kadhafi elnököt és felfegyverezte az iszlám terroristákat

– mondta Nyamsi.

Az eredmény a Száhel-övezet destabilizálódása lett, ami a mai napig tart – állítja az aktivista.

„Hihetetlen, hogy az ECOWAS belekeveredik egy újabb támadásba a NATO ösztönzésére az afrikai érdekek ellen, csupán azért, mert a NATO élén álló kapitalista oligarchiának nagy szándéka, hogy kezét Afrika fantasztikus természeti erőforrásain tartsa”

– mondta.

A két ECOWAS-frakció – NATO-párti vs. pánafrikai – nem csak egymás ellen harcolhat, hanem erős szövetségeseik segítségét is kérhetik, mondta Nyamsi. Niger támogatói valószínűleg Oroszországot, Kínát és Iránt hívnák segítségül.

„Lehetséges, hogy egy világháborút akarnak Afrikába exportálni, a régi hidegháború két fő blokkja között”

– figyelmeztetett. „Erre nincs szükségünk Afrikában”.

Nyamsi szerint a helyzetet még ingatagabbá teszi az a tény, hogy az Ukrajnába küldött nyugati fegyverek nagy része, amelyeket az orosz erők ellen akartak használni, Nyugat-Afrikában kötött ki.

„Az egész bolygóra nézve veszélyes helyzetben vagyunk. Ha nem tárgyalunk, ha nem keresünk konszenzust, ha nem tartjuk tiszteletben a nemzetközi jogot az erős és a kevésbé erős országok esetében, akkor az, az egész emberiség összeomlásához vezethet”

– mondta.

Nyamsi azzal érvelt, hogy a nyugati katonai szerepvállalás Afrikában, beleértve az amerikai terrorelhárító bázisokat Nigerben, tovább destabilizálta a kontinenst. „Nincs bizonyosság arra, hogy azok, akik Líbiát lerombolták, akik a NATO-koalícióban megölték Kadhafit, komolyan a terrorizmus ellen harcolnának” – mondta.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Kiemelt képen: Franklin Nyamsi, az Afrikai Szabadság Intézet elnöke / RT-printscreen

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük