KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

A Nyugat által támogatott afrikai országok Niger magtámadására készülnek

Mozgósítják több afrikai ország hadseregét a nigeri puccs miatt

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége tagállamainak védelmi vezetése véglegesítette nigeri katonai intervenciós tervét pénteken, és mozgósításra szólította fel a tagországok hadseregeit, miután elakadtak a tárgyalások a nigeri katonai juntával, amely a héten felmondta katonai megállapodásait korábbi gyarmattartójával, Franciaországgal – számol be a Magyar Nemzet.

Az Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) vasárnapi határidőt szabott a háziőrizetben tartott Mohamed Bazoum nigeri elnök szabadon engedésére és hivatalába történő visszahelyezésére,

ellenkező esetben a juntának katonai beavatkozással kell szembenéznie.

Miért jelent Niger új frontot a modern hidegháborúban?

A múlt szerdán puccsot elkövető nigeri katonai vezetés pénteken bejelentette, hogy menesztette az előző kormány néhány kulcsfontosságú poszton szolgáló nagykövetét, és arra figyelmeztette a nigeri állampolgárokat, hogy legyenek éberek a külföldi hadseregek és kémek megjelenésével kapcsolatban.

A The Washington Post című amerikai napilapban megjelent véleménycikkében Bazoum segélykérő felhívást tett közzé, amelyben úgy fogalmazott: „Túszként írom ezt a cikket”, és az Egyesült Államok és partnerei segítségét kérte.

A nigeri államcsínyt követően az új katonai vezetéssel folytatott tárgyalások sikertelensége Washington és szövetségesei utolsó jelentős biztonsági partnerországának nemzetközi elszigetelődését eredményezte a Száhel-övezetben.

A Szaharától délre fekvő hatalmas térséget a szélsőséges iszlamista szervezetek az elmúlt években a globális terrorizmus új központjává tették.

Az ECOWAS-tagállamok küldöttei a csütörtöki tárgyalások során nem tudtak találkozni Abdourahamane Tiani tábornokkal, a puccs vezetőjével, és nem jutottak be a nigeri fővárosba, Niameybe sem.

A 15 államot tömörítő ECOWAS tagországainak védelmi és katonai vezetése Mali, Burkina Faso, Csád, Guinea és Niger kivételével pénteken a nigériai fővárosban, Abujában találkozott, és több lehetséges intézkedést is elfogadtak, a többi között a nigeri katonai intervenciót, amelyet a térség vezetői számára tett ajánlásként fogadtak el.

Minden, a lehetséges katonai beavatkozással kapcsolatos részletet megtárgyaltunk és pontosítottunk, beleértve az időzítést, a szükséges erőforrásokat, és hogy hol, mikor és hogyan vetünk be katonai erőt 

– fogalmazott Abdel-Fatau Musza, az ECOWAS politikai ügyekért, békéért és biztonságért felelős biztosa.

Ez is érdekelheti:  Figyelem! - Orbán Viktor békemissziója melletti aláírásgyűjtés indult Németországban

Musza nem említette, hogy az ECOWAS a vasárnapi határidő lejártával megindítaná a katonai támadást, de hozzátette, hogy a nigeri juntának napokon belül vissza kell helyeznie elnöki hivatalába Bazoumot, különben „a katonai vezetést átadjuk a polgári hatóságoknak” – fogalmazott.

Christopher Musa tábornok, nigériai vezérkari főnök arra kérte a térség országainak katonai vezetőit, hogy rendeljenek el mozgósítást, és adjanak meg hadseregeiknek minden szükséges erőforrást, ahogy megállapodtak.

 

Kiemelt képen: Nigerben a demonstrálók nigeri zászlókat lengetnek, miközben a junta mellett tüntettek a niameyi nemzetgyűlés előtt 2023. július 30-án. Az ország megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot július 26-án a hadsereg megbuktatta, és az elnöki gárda egykori parancsnoka vette át a hatalmat. / AFP/GETTY

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük