KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fordulat: A The Times szerint Oroszországot és Kínát ezentúl nem lehet ellenséges államoknak nevezni

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A brit külügyminisztérium megtiltotta a kormánytisztviselőknek, hogy Oroszországot, Kínát vagy más nemzeteket „ellenséges államnak” nevezzenek – jelentette hétfőn a The Times több forrásra hivatkozva.

A lap szerint a megfogalmazást gyakorlatilag megtiltották a hivatalos dokumentumokban, sőt a köztisztviselők és a különböző kormányzati szervek közötti belső levelezésben való használatot is. Egy másik minisztérium meg nem nevezett tisztviselője a The Timesnak elmondta, hogy nemrégiben a Külügyminisztérium elutasított egy beadványt a használt megfogalmazás miatt.

„Az államok önmagukban nem eleve ellenségesek, csak ellenséges dolgokat tesznek”

– magyarázta a külügyminisztérium a tisztviselő által idézett indoklást.

Amellett, hogy a megfogalmazást kitiltották a jelenlegi levelezésből, korábbi hivatalos dokumentumokat is átszerkesztettek, köztük a kül- és védelempolitika 2021-es integrált felülvizsgálatát – számolt be a The Times. A dokumentumban az „ellenséges államok” helyett mostantól „ellenséges szereplők” szerepelnek, az olyan kifejezéseket pedig, mint az „ellenséges állami tevékenység”, „állami fenyegetések” kifejezéssel helyettesítették.

A politikai hangváltást, amely feltehetően elsősorban a Kínával való kapcsolatok rendezését célozza, a jelentések szerint rosszul fogadták a több kormányzati szervnél is. Egyes tisztviselők „nevetségesnek” minősítették a változtatásokat, és azt mondták, hogy azok „nagy zavart idéztek elő a kormányzati szerveknél”.

A kormány elismerte a politikai hangváltást, és kifejtette, hogy az új megfogalmazást azért vezették be, hogy London álláspontja összhangban legyen a szövetségeseiével.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: