KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fogy a lőszer, sírnak az ukránok

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Kifogyóban vannak az ukrán lőszerkészletek – ismerte el Rusztem Umerov, ukrán védelmi miniszter. Kijelentése akkor hagzott el, amikor Kijev szövetségesei bejelentették, hogy úgynevezett „tüzérségi koalíciót” alakítanak Ukrajna megsegítésére.

A 23 nemzetből álló csoportosulást Ukrajna támogatóinak csütörtöki párizsi találkozóján jelentették be. A Le Monde és a France 24 szerint Umerovnak személyesen kellett volna részt vennie az összejövetelen, de az utolsó pillanatban „biztonsági okokból” lemondta az utazást, amelynek okát nem közölték.

A védelmi miniszter ehelyett videokapcsolaton keresztül beszélt a francia fővárosban tartott csúcstalálkozón, és azt mondta, hogy „a modern tüzérségnek nincs alternatívája, folytatnunk kell az erőfeszítéseinket és növelnünk kell a lőszergyártást”.

Az eseményt követően Umerov az X-en (korábban Twitter) arra figyelmeztetett, hogy „a lőszerhiány nagyon is valós és sürgető probléma, amellyel fegyveres erőink jelenleg szembesülnek”.

„A tüzérségi koalíció célja ennek a problémának a megoldása” – írta, hozzátéve, hogy hálás Franciaországnak a kezdeményezésben betöltött „vezető szerepéért”.

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Párizs 2025 elejéig 78 Caesar teherautóra szerelhető 155 mm-es löveget tudna gyártani Kijev számára. A miniszter szerint hat haubicst már kifizetett Ukrajna, és „a következő hetekben” leszállítják is ezeket. Franciaország további 12 Caesar gyártását fogja finanszírozni, mondta Lecornu, és arra sürgette a többi szövetségest, hogy közösen biztosítsák a fennmaradó 60 löveghez szükséges 250 millió eurót.

Szerdán a francia szenátus külügyi vezetője, Cedric Perrin azt közölte, hogy Ukrajna naponta 5-8 ezer lövedéket lőtt ki, míg Oroszország akár 15 ezret is.

Franciaország évente 20 ezer lövedéket gyárt, és más uniós kormányok sem „nem tudnak megfelelni” Kijev lőszerigényének. A törvényhozók felszólították Ukrajna szövetségeseit, hogy növeljék lőszergyártási kapacitásukat.

Tavaly az EU ígéretet tett arra, hogy 2024 márciusáig 1 millió lövedéket szállít Kijevnek. Ukrán tisztviselők azonban azt állították, hogy az ország eddig csak mintegy 300 000 lövedéket kapott.

Ez is érdekelheti:  „Késhegyre a magyarokkal! Aki nem menekül el, az lesz első!” – újabb magyarellenes kirohanás Kárpátalján

Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

Kiemelt képen: Ukrán katonák tüzelnek egy francia önjáró, 155 mm-es Caesar ágyúval. © AFP / Aris Messinis 

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük