KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Finnország tüzérségi lövedékeket gyárt Ukrajna számára

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Helsinki „még intenzívebben” szeretné támogatni Kijevet – jelentette ki a védelmi miniszter

Finnország tüzérségi lövedékeket fog gyártani Ukrajna számára, mert Helsinki számára „létfontosságú kérdés” Kijev felfegyverzése az Oroszországgal zajló konfliktusban

– mondta Antti Hakkanen védelmi miniszter.

Az Iltalehti napilapnak kedden azt nyilatkozta, hogy véglegesítették annak részleteit, hogyan fognak tüzérségi lövedékeket gyártani Ukrajna számára, és „nagyon hamar” döntést is hoznak az ügyben.

Hakkanen szerint a kormány minden tervet véglegesíteni fog még karácsony előtt.

Az ország ugyan csak tavaly lett NATO-tagállam, máris „jelentősen növelni kívánja a lőszergyártást”, hogy „a jelenleginél is erőteljesebben tudja támogatni Ukrajnát”

– mondta Hakkanen.

A lépés „tovább növeli Finnország és az északi országok felkészültségét a lőszergyártás tekintetében” – tette hozzá.

Az Iltalehti arról számolt be, hogy a lövedékgyártás fellendítésének terve „több tízmillió euróba” kerülne az országnak.

Helsinki számára Ukrajna felfegyverzése „létfontosságú kérdés” – hangsúlyozta Hakkanen, és Finnországnak a NATO-val és az EU-val folytatott kommunikációjában „elsődleges prioritás”, hogy „a nagyobb országokat, különösen Európában, a lőszergyártás növelésére ösztönözze”.

A finn védelmi minisztérium szerint az ország 1,5 milliárd euró (mintegy 1,63 milliárd dollár) katonai támogatást nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal való konfliktus 2022 februári kirobbanása óta. A legutóbbi, 100 millió eurós csomagot novemberben jelentették be.

Az év elején az EU azt ígérte, hogy 2024 márciusáig 1 millió lövedéket szállít Kijevnek. Boris Pistorius német védelmi miniszter azonban a múlt hónapban elismerte, hogy „a célt nem tudják teljesíteni”. Ennek okát az európai nemzetek nem megfelelő termelési kapacitásaval indokolta.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter a múlt héten újságíróknak azt mondta, hogy Kijev csak 300 ezer lövedéket kapott az EU-ból.

Novemberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra panaszkodott, hogy visszaesett a tüzérségi lövedékek szállítása a kijevi erők részére és „nagyon lelassult” azóta, hogy Izrael október 7-én megkezdte katonai műveletét a Gázai övezetben, válaszul a Hamász támadására. Állítása szerint az országok között kiéleződött a verseny a nyugatról szállított lőszerekért, különösen a NATO-szabványos 155 mm-es kaliberű lövedékekért.

Ez is érdekelheti:  Le Pen: Macron felelőtlen és hadvezért játszik

Moszkva többször bírálta az Egyesült Államok és az EU Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításait, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbítják a fegyveres összecsapásokat, és növelik az Oroszország és a NATO közötti közvetlen katonai konfrontáció kockázatát.


Figyelem! A fenti hír propagandának minősül, mivel az a mindig nagyon “demokratikus” EU-ban üldözött, betiltott és propagandistának kikiáltott Russia Today értesülései nyomán készült.

 Az ukrán katonák tüzérségi lőszert készítenek elő / Szergej SZUPINSZKIJ © Sergei Supinsky

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük