KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán Viktor Párizsba látogat, hogy találkozzon Emmanuel Macron francia elnökkel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A francia államfő sajtóhírek szerint arról szeretné meggyőzni a magyar miniszterelnököt, hogy támogassa Ukrajna uniós tagságának napirendre vételét a jövő heti uniós csúcson.

Havasi Bartalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az atv-nek megerősítette, hogy

a francia elnök meghívta Orbán Viktort Párizsba.

A találkozó apropója, hogy a magyar kormányfő hétfőn újabb levelet küldött Charles Michelnek, melyben arra kérte az Európai Tanács elnökét, hogy ne vegyék napirendre az ukrán uniós csatlakozás témáját december 14-15-én tartandó EU-csúcson, hiszen a kérdésben nem lehet egységes döntést hozni, mert előtte nem volt lehetőség megvitatni azt.

A jövő heti csúcstalálkozó napirendjének kidolgozása jelenleg is zajlik, és jó esély van arra, hogy a listán szerepelni fog az Ukrajnával és Moldovával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló határozattervezet is.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta, előre lehet látni, hogy a témában nem lesz egyetértés, és akkor megbontjuk az európai egységet. Az egységet úgy lehet megvédeni, ha azokat a kérdéseket, amelyekben nincs egyetértés, nem tűzzük napirendre – tette hozzá a miniszterelnök. Éppen ezért Magyarország azt javasolja, hogy Ukrajna európai uniós tagságának tárgyalása egyelőre ne kezdődjön meg.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

az Európai Unió alapszerződése a vétó szót nem ismeri, hanem azt mondja ki, hogy vannak bizonyos tárgykörök, amelyekben csak akkor jön létre döntés, ha minden tagállam egyetért.

Magyarország nem él vétóval, Magyarország meg fog akadályozni döntéseket – jelentette ki.

Nem arról van szó, hogy valakik hoztak egy döntést, és azt mi megvétózzuk, hanem arról, hogy nélkülünk nincs döntés – mutatott rá, hangsúlyozva, hogy mi vagyunk az unió.

A kormányfő közölte: azt fogja képviselni, hogy az Európai Unió először kössön egy stratégiai partnerségi megállapodást Ukrajnával. Szerinte ez eltarthat 5-10 évig is, ezalatt közelebb hozhatnák Ukrajnát az EU-hoz.

„Amikor látjuk, hogy tudunk együttműködni, akkor vegyük elő a tagság kérdését, de ez hosszú-hosszú évek múlva lehetséges”

— közölte.

Ez is érdekelheti:  Budapestre látogat pénteken a svéd miniszterelnök

Orbán Viktor két héttel ezelőtt már írt egy kemény hangú levelet a tanács elnökének. Ebben leszögezte, az Ukrajnának szánt európai támogatások ügye attól is függ, Washington folytatja-e Kijev támogatását. A kormányfő többször hangsúlyozta, hogy

új stratégiára van szükség Ukrajnával kapcsolatban.

hirado.hu

Kiemelt kép: Emmanuel Macron francia elnök (b) fogadja Orbán Viktor kormányfőt Versailles-ban. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Orbán Viktor Párizsba látogat, hogy találkozzon Emmanuel Macron francia elnökkel

  1. Ha egy kicsit nagyobb ország lennénk…
    Macron jöjjön ide, ha akar valamit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük