KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Orbán Viktor levele Brüsszelnek – Charles Michel Budapestre siet

A magyar kormány azt akarja, hogy az Európai Unió állam- és kormányfőinek december közepén esedékes tanácskozásán tisztázzák az Unió Ukrajnával kapcsolatos stratégiáját, máskülönben Magyarország nem fogja támogatni Ukrajna 50 milliárd eurós újabb támogatását, Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését az EU-val, sem az újabb szankciókat Oroszország ellen – tűnik ki abból a levélből, melyet Orbán Viktor írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, s melynek hatására Charles Michel hétfőn sietősen Budapestre utazik – értesült a Magyar Békekör tudósítója szombaton.

„Az Európai Tanácsnak őszinte és nyílt vitát kell folytatnia az EU ukrajnai stratégiai céljainak megvalósíthatóságáról” – áll a magyar miniszterelnök levelében. Orbán különösen fontosnak tartja ezt olyan körülmények között, amikor az Egyesült Államok esetleg nem fogja tudni folytatni Kijev finanszírozását, tekintettel az amerikai kongresszus ellenállására.

Mint ismeretes, Jake Sullivan, Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója november 13-án beismerte, nem bírják a végtelenségig támogatni Ukrajnát, s ahogy múlik az idő, úgy csökken Amerika képessége Kijev megsegítésére. „Az ablak becsukódik” – mondta Sullivan, nem tudnak mindent megadni Ukrajnának, amire szüksége volna.

Közvetve Oroszország stratégiai legyőzésére, és Ukrajna NATO-ba integrálására célozva Orbán felteszi a kérdést: „Még mindig reálisan elérhetőnek tartjuk ezeket a célokat? Fenntartható-e ez a stratégia az Egyesült Államok erőteljes támogatása nélkül? Természetesnek tekinthetjük az Egyesült Államok folyamatos támogatását? Hogyan képzeljük el Európa biztonsági architektúráját a háború után?” Majd hozzáteszi: „az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy kulcsfontosságú döntéseket hozzon a javasolt biztonsági garanciákról vagy kiegészítő pénzügyi támogatásról Ukrajnának, jóváhagyja az EU szankciórendszerének további megerősítését, vagy megállapodjon a bővítési folyamat jövőjéről, hacsak nem születik konszenzus Ukrajnával kapcsolatos jövőbeli stratégiánkról.”

Brüsszelben attól tartanak, hogy ha nem sikerül kompromisszumra jutniuk Magyarországgal, a magyar kormány többé nem fogja megszavazni az Oroszország elleni szankciókat, s megtorpedózza a Kijev anyagi és katonai támogatását célzó uniós mechanizmust. Kétoldalú segélyekkel lehet ugyan megkerülni a közös segítség elmaradását, de csak addig, ameddig Ukrajnával meg nem kezdődnek a csatlakozási tárgyalások.

Ez is érdekelheti:  Bill Gates elismerte, hogy a COVID "vakcina" volt a legnagyobb orvosi kísérlet a Föld lakosságán

„Orbán Viktor az Európai Unió Ukrajna politikájának felrobbantásával fenyegetőzik” – írta a Politico némi túlzással.

Charles Michel budapesti látogatását békéltető missziónak tekintik Brüsszelben. Úgy vélik, a magyar miniszterelnököt leszerelhetik a Magyarországnak járó befagyasztott pénzek átutalásával, hiszen Orbán nem semleges Magyarországot akar, hanem pénzt. „Nem volt jó ötlet a befagyasztás” – mondta egy EU tisztségviselő, hozzátéve, hogy Budapesten „szkanderezés következik”.

 

Brüsszel, 2023. november 25. szombat (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Orbán Viktor levele Brüsszelnek – Charles Michel Budapestre siet

  1. Most vagy én nem ismerem Orbánt, vagy az UNIO….
    Természetesen akarja a pénzt ! de én hiszem, hogy semleges Magyarországot akar ….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük