KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Gondolkodóba ejtette a magyar kormány az EU-t?

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A magyar kormány gondolkodóba ejtette az Európai Uniót azzal, hogy sürgette a közösség Ukrajna-politikájának felülvizsgálását, és jelezte, hogy nem kíván olyan további döntések részesévé válni, amelyekről bebizonyosodott, hogy nem érik el céljukat. Nevezetesen nem kényszerítik térdre az orosz gazdaságot, és nem vezetnek Oroszország stratégiai legyőzéséhez – jelentette kedden a Magyar Békekör tudósítója brüsszeli körökből.

A hétfőn Budapestre látogatott Charles Michel, az Európai Tanács elnöke meggyőződhetett arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem feltétlenül, és nem is kizárólag anyagi előnyöktől teszi függővé Magyarország viszonyulását Ukrajna pénzügyi támogatásához, hanem geopolitikai megfontolásokból is.

A centrum-logikához szokott Charles Michel érzékelhette, hogy Magyarországon nem csak nyugati szelek fújnak, és a centrum nem tekinthet el olyan sajátos nemzeti érdekek figyelembe vételétől, mint amilyen a jó viszonyhoz fűződő magyar érdek a Kelettel. Orbán jelezhette vendégének, hogy a magyar politika segíthet az EU oroszellenes görcseinek feloldásában, és a normális együttműködés helyreállításában, még akkor is, ha a centrum még nem készült fel rá, noha érzékeli, hogy eddigi politikája nem hozta meg a remélt eredményt.

Nem világos, milyen következtetésre jutott a beszélgetésből Charles Michel, és kész-e napirendre tűzni az eddigi Ukrajna-stratégia értékeléséről szóló vitát az EU december közepén esedékes csúcsértekezletén. Mindazonáltal számolni kell azzal, hogy az anyagi elszámoltatással, és a politikai-katonai támogatás újraértékelésével kapcsolatos magyar követelés elutasítása esetén Budapest vétót emelhet Kijev további 50 milliárd eurós támogatása, és az Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatos tárgyalások megkezdése ellen.

Úgy tudni, Orbán nem adta be derekát a Magyarországnak járó, de visszatartott pénzek esetleges folyósítása kilátásba helyezésének. „Ami jár, az jár, nem pedig politikai megfontolás függvénye” – hangozhatott el enyhébb fogalmazásban.

A nyugat-európai hatalmak nyilván nem csak Orbán kívánságára foglalkoznak majd, ha egyáltalán foglalkoznak eddigi Ukrajna-politikájuk felülvizsgálásával. Sokkal inkább a tények kényszeríthetik rá őket: fogytán a kijevi erő, az oroszellenes szankciók visszaütnek, az amerikai kongresszus megálljt parancsolt Ukrajna nyakra-főre támogatásának.

Ez is érdekelheti:  Vekker úr: Nyakig a pedofil ügyben az ellenzék? - avagy az erkölcsi hullák hajnala

A következő két hétben derül majd ki, tovább erőltetik-e az eddigi vonalat, vagy kimozdulnak a holtpontról. Ha tovább erőltetik, megbomolhat az EU egysége, ha viszont kimozdulnak, Kijev kerülhet még nehezebb helyzetbe.

Orbán levele, és Charles Michel vizitje arra utal, hogy égető kérdések várnak válaszra Brüsszelben. Csak azt nem tudni, vajon képes-e felülkerekedni önmagán az a politikai elit, amely mindent egy lóra tett fel: Oroszország legyőzésére.

Brüsszel, 2023. november 28. kedd (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

2 thoughts on “Gondolkodóba ejtette a magyar kormány az EU-t?

  1. ! Észrevételem::: Tisztul a „zavar a politikájában „ hozzá állása orbánnak! Ahogy nekem is kitisztult a perem – ha most is elutasít , akkor három természetes személy ellen, illetve megnevezett alaposan gyanúsítható elkövetőként nevezem meg a csalás bűntettének elkövetésében és kérem az általuk okozott károm megtéríttetését, ugyan is nem orbáni állam ejtett tévedésbe és tartott , hisz az állam egy fogalom un. Jogi személy nem korrumpálható, ha nem csak a benne dolgozó élő természetes személyek – ismertem fel én is ma 2023. 11. 29. 0:11.kor id. Kiss László

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük