KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Felmérés: a németek többsége nem akarja az EU-ban látni Ukrajnát

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A németek többsége ellenzi Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz – derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokból, amelyből az is kiderül, hogy a Moszkvával szembeni nyugati szankciókkal és az ukrajnai háború utáni “újjáépítés” terheivel szemben is egyre nagyobb a szkepticizmus.

A németországi Bertelsmann Alapítvány által végzett és szerdán közzétett felmérés szerint a németek 52 százaléka úgy véli, hogy az EU-nak nem szabadna Kijevet a következő években tagjai közé fogadnia.

Az eredmény ellentétben áll az ukrán tagság erőteljesebb támogatásával az egész unióban, ahol a felmérés szerint hat másik tagállamban (Belgiumban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban és Spanyolországban) a többség támogatta a lépést. A német kormány is támogatta a tagsági tárgyalásokat, és tavaly Brüsszelben találkoztak tisztviselők, hogy megvitassák a kérdést.

A szélsőbal- és jobboldali politikai pártokkal azonosuló németek kevésbé támogatták Kijev csatlakozását az unióhoz: a jobboldali Alternatíva Németországért párt szimpatizánsainak 81%-a ellenezte a lépést, míg a szélsőbaloldali Józanság és Igazságosság Szövetség 74%-a volt ezen a véleményen.

Arra a kérdésre, hogy Berlin folytassa-e a fegyverszállításokat az ukrán erőknek, a válaszadók szűk, 53%-os többsége értett egyet, a legnagyobb támogatottságot a Zöldek és a centrista frakciók, például a Kereszténydemokrata Unió és Olaf Scholz kancellár Szociáldemokrata Pártjának támogatói mutattak.

Az új felmérés szerint a németek körében egyre nagyobb a vonakodás Ukrajna “újjáépítésével” kapcsolatban az Oroszországgal zajló konfliktus után, a válaszadók 69%-a inkább “gazdasági tehernek”, mint “lehetőségnek” tekinti ezt a költséget utalva a burjánzó ukrán korrupcióra. Hasonló arányban megkérdőjelezték a Moszkvával szembeni nyugati szankciók hatását is, 59%-uk “hatástalannak” tartotta az intézkedéseket. Mindössze 22% értett egyet azzal, hogy a szankciók elérik a kívánt hatást, míg 19% válaszolta azt, hogy “nem tudja”.

Az ukrán menekültek befogadásának támogatottsága továbbra is erős, a megkérdezettek 64%-a szerint országának be kellene fogadnia a konfliktus elől menekülő embereket. A politikai pártok közül az Alternatíva Németországért támogató tértek el a legjobban ebben a kérdésben, mivel a válaszadók 76%-a szerint Németországnak nem kellene megnyitnia kapuit a menekültek előtt.

Ez is érdekelheti:  Botrányt okozott a Schadl–Völner tárgyaláson Szabó Bálint, a bíró végül kiüríttette a termet

A Bertelsmann Alapítvány háromhavonta végez felméréseket az EU tagállamaiban, amelyek az “euopinions” kutatási eszköz számára szolgáltatnak adatokat. A legutóbbi felmérés, amelynek célja, hogy a közvéleményt az egész unióban reprezentálja, hét tagállam 13 299 fős mintájára készült, Németországban 1834 válaszadóval.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: president.gov.ua

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Felmérés: a németek többsége nem akarja az EU-ban látni Ukrajnát

  1. Csoda, hogy egy ilyen felmérés eredménye nyilvánosságra került, de valószínűleg azért kerülhetett, mert a német kormány magasan leszarja a választók véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük