Mindenkinek: Donbassz – A Rosszija 1 Tv megrázó erejű dokumentumfilmje (18+)

KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Fehéroroszország óva inti Lengyelországot minden provokációtól a határon

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Fehéroroszország kedden óva intette Lengyelországot minden provokációtól a két ország közötti határon, ahol az Európai Unióba (EU) igyekvő migránsok ezrei gyűltek össze, és ahol nagyarányú katonai jelenléttel kell szembenézniük.

Minszk és Varsó hetek óta vitában áll egymással a migráció kérdésében, mivel az EU azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy ő szervezte meg a migránsok és menekültek áradatának érkezését, megtorlásul az országával szemben az ellenzék elleni brutális fellépés miatt elrendelt európai szankciókra.

Fehéroroszország, amely tagadja a vádakat, kedden egy külügyminisztériumi nyilatkozatban “előre” figyelmeztette a lengyel felet, hogy “ne folyamodjon semmilyen provokációhoz” Fehéroroszországgal szemben “a migránsok elleni esetleges törvénytelen harci cselekmények igazolására”.

A tárca elítélte, hogy Varsó, úgymond, “régóta figyelmen kívül hagyja az objektív valóságot, és homokba dugja a fejét, ahelyett hogy megoldást találna súlyos problémákra”. Egyben a lengyelek szemére vetette, “tarthatatlan kísérleteket” tesz arra, hogy “Fehéroroszországra hárítsa a felelősséget” a határon kialakult migrációs válságért.
A fehérorosz védelmi minisztérium szintén nyilatkozatban foglalkozott a kialakult válsághelyzettel, félresöpörve abban Varsó “alaptalan és megalapozatlan” vádjait a felelősségről, és azzal vádolta meg Lengyelországot, hogy szándékosan kelt feszültséget.
Minszk szerint a lengyel védelmi minisztérium nem törekszik a kérdés konstruktív megoldására, és szándékosan politikai szintre emeli a jelenlegi konfliktushelyzetet.

A Belta állami ügynökség által idézett Ivan Kubrakov fehérorosz belügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a főként a Közel-Keletről érkező migránsok “legálisan” tartózkodnak Fehéroroszország területén, és “semmilyen törvénysértést” nem követtek el.

Hétfő óta migránsok ezrei gyülekeznek a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. A hetek óta tartó illegális határátlépések elszaporodása miatt aggódó Varsó nagy létszámú katonai erőt vetett be.

A minszki tájékoztatás szerint hétfő este a varsói fehérorosz nagykövetség védelmi attaséja, Aljakszej Bortnyik a minszki védelmi minisztérium képviselőivel tárgyalt arról az esetről, amelyben Varsó szerint fehérorosz katonák megsértették a lengyel határt, továbbá azokról a vádakról, amelyek szerint érintettek a migrációs válságban.

A külügyi tárca szerint a lengyelek nem mutattak be objektív bizonyítékot állításuk megalapozottságára. Ugyanakkor jelentős katonai tevékenységnek és a kétoldalú megállapodások megsértésének minősítette a több ezer lengyel katona határra vezénylését, mert arról Fehéroroszország, úgymond, nem kapott értesítést.

MTI

Kiemelt kép: Migránsok rongálják a lengyelek által megépített határkerítést Kuznica Bialostocka környékén / Twitter

Kapcsolódó:

Morawiecki: Lengyelország védeni fogja az európai békét

Varsó: Minszk komoly határmenti provokációra készül 📺

Egyre feszültebb a helyzet: A migránsok erőszakosan próbáltak betörni Lengyelországba (frissítve) 📺

Lengyel kormányszóvivő: három-négyezer migráns érkezett a fehérorosz-lengyel határhoz

 

Várjuk véleményét itt!

%d bloggers like this: