KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

„Ez egy elfogadhatatlan helyzet!” – így reagált Szijjártó Péter Ukrajna legújabb jogsértő rendeletére

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Idén szeptembertől jelenlegi formájukban nem működhetnek tovább a magyar tanítási nyelvű iskolák Ukrajnában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stockholmban, az európai uniós külügyminiszterek informális tanácsülésének szünetében többek között arra hívta fel a figyelmet: az új törvények értelmében idén szeptembertől nem működhetnek tovább a jelenlegi formájukban a magyar tanítási nyelvű iskolák Ukrajnában.

 

„Ez egy elfogadhatatlan helyzet, hiszen a magyar nemzeti közösség jogait eddig is súlyosan sértették Ukrajnában, de ez olyan példátlan jogsértés lenne, amely európai reakcióért kiált. Természetesen ezt a helyzetet nem igazán kívánja tudomásul venni az európai külügyminiszterek társasága. Úgy csinálnak, mintha ez nem létezne, mintha nem hallanák, pedig folyamatosan hallják, mert mi ezt folyamatosan mondjuk” 

– fogalmazott.

„Az Ukránok lépjenek vissza a jogsértő rendelettől”

Szijjártó szerint nagyon nehéz úgy Magyarországtól elvárni bármifajta további támogatást vagy bármifajta áldozatot, amit még nekünk kell hoznunk ebben a háborúban, hogy

közben a magyar nemzeti közösség számára az iskolák működtetését lehetetlenné teszik szeptember elsejével.

A miniszter felkérte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy próbálja kihasználni a még hátralévő rövid időt, és meggyőzni Kijevet arról, hogy lépjenek vissza a jogsértő rendelettől. Rámutatott, hogy Ukrajna miniszterelnök-helyettese nemrég egy európai uniós tanácsülésen ígéretet tett arra, hogy hamarosan találkoznak és megvitatják a helyzet megoldásának lehetőségeit, de ez azóta sem történt meg.

„Az ukránok nyilvánvalóan arra játszanak, hogy hamarosan eljön szeptember elseje, és akkor ezeket az iskolákat be kell zárni. És azt pontosan tudjuk, hogy egy bezárt iskola újraindítása, főleg, ha ez kisebbségi iskola, és főleg, ha ez sok iskolát érint, (.) az egy nagyon nehéz helyzetet tud előállítani” 

– jelentette ki.

Kiemelt képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (fb)

Ez is érdekelheti:  Az ukrán katona ellopta a tankot, majd átszökött az orosz oldalra

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “„Ez egy elfogadhatatlan helyzet!” – így reagált Szijjártó Péter Ukrajna legújabb jogsértő rendeletére

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük