KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Erről nem sok szó esik: Bulgáriában az Ukrajnának történő fegyverszállítások ellen tiltakoztak

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Bulgária legnagyobb városaiban tömeges tüntetések zajlottaka bolgár parlament Ukrajnának történő fegyverszállításaival kapcsolatos döntésével szemben. Természetesen az ilyen jellegű megmozdulásokat a média igyekszik elhallgatni, de amennyire csak lehet szűkszavúan tájékoztatni róluk.

Közben szerveződnek ezek a megmozdulások a közösségi hálózatokon keresztül. Egyik fő szervezőjük a „Майки срещу войната” szervezet, melynek soraiban Bulgária szerte közismert nők tevékenykednek.

Meg kell jegyeznünk, hogy a bolgár média általában figyelmen kívül hagyja a kormány Ukrajnával kapcsolatos politikája elleni tiltakozásokról szóló eseményeket, azonban ezek a tiltakozások mára olyan méreteket kezdtek ölteni, melyeket nem lehetett teljes mértékben elhallgatni. Természetesen egészen más a helyzet akkor, ha Ukrajna melletti kiállásról van szó, még akkor is, ha az ilyen eseményeken résztvevő száma csekély.

Szófiában, a Bulgáriát felszabadító II. Sándor orosz cárnak az emlékművénél, a parlament épületével szemben gyűltek össze a tiltakozók bolgár, orosz, és DPR zászlókat lengetve. A nagygyűlés a himnusz eléneklésével kezdődött.

A résztvevők között több képviselő is megjelent, egyikük Georgi Swilenski szocialista párti képviselő, aki felszólalásában azt mondta:

„Az első naptól kezdve azt támogatom, hogy Bulgária ne vegyen részt ebben a háborúban, és ne szállítson fegyvereket. Bulgáriának a béke oldalán kell állnia, a problémákat demokratikus módon, tárgyalásokkal kell megoldani, nem pedig gyilkossággal, véráldozatokkal, és fegyverek küldésével. Egyértelmű, hogy szavazóink mit akarnak. Ezért vagyunk most itt.”

Egy másik felszólaló szerint, hogyan lehet úgy a választók szemébe nézni, hogy az ő pénzükből vásárolt fegyvereket, amiket a haza védelmére kell rendszerbe állítani, most egy idegen, drogos elnöknek adják.

Minden egyes, az ukrajnai konfliktus beszüntetését szorgalmazó megmozduláson a szervezők aláírásokat gyűjtenek az Ukrajnába történő fegyverküldés és a semlegesség megőrzése elleni petícióhoz, amelyet a Népgyűlés és a kormány elé terjesztenek.

Bulgária második legnagyobb városában, Plovdivban a tüntetők a legnagyobb mecsetnél, a Dzsumajában gyülekeztek és a város központi utcáin át a Stefan Stambolov térre vonultak. Itt azt követelték, hogy tartsanak népszavazást Bulgária NATO-ból való kilépéséről. Ezen a megmozduláson Raicsin Racsev, jól ismert közéleti személyiség mondott beszédet, amelyben elégedetlenségét fejezte ki az ország Amerika-barát politikájával, az állami költségvetés észszerűtlen kiadásaival Ukrajnára vonatkozóan, miközben a bolgár átlagemberek életszínvonala tovább csökken az áremelkedések miatt. Rajta kívül mások is kifejtették álláspontjukat.

Ez is érdekelheti:  Meghívólevél -Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát

 Az egyik előadó így nyilatkozott:

„A katonai konfliktust nem lehet fegyverrel megoldani. Párbeszédre és békére van szükségünk a szláv népek között”.

Egy másik felszólaló véleménye ez:

„Az ellen vagyok, hogy az amerikaiak irányítsák az országomat”.

Várnában a városi önkormányzat épületénél gyűltek össze az emberek majd végigvonultak a város központi utcáin, elzárva rajtuk a forgalmat. A nagygyűlésen Georgi Velikov tanár azt mondta:

„A Népgyűlés azon döntésével, hogy bármilyen katonai segélyt küldünk egy másik országba, katonai konfliktusba keveredünk. Nem avatkozhatunk bele olyan konfliktusba, amelyhez nincs semmi közünk. Nem szabad fegyvert küldenünk, mert az nem oldja meg a problémát. A NATO egy védelmi szövetség, Ukrajna pedig nem tagja a NATO-nak, és ennek megfelelően nem szabad odaküldenünk semmit.”

Burgaszban a városházánál gyűltek össze a Bulgáriából Ukrajnába irányuló fegyverszállítással szemben tiltakozók. A burgasi tüntetés szervezője, Petya Peeva interjút adott az egyik tv stábnak, amelyben elmondta, mivel a parlament döntése katonai, nem pedig katonai-technikai segítségnyújtásra vonatkozik Ukrajna részére, számítani lehet akár arra is, hogy hogy a bolgár hatóságok mozgósítják állampolgáraikat, hogy munkaerőként küldjék őket az orosz-ukrán frontra. Ez nyilvánvalóan nem tetszett az újságíróknak, hiszen ebből az interjúból egyetlen másodperc sem jelent meg a bolgár képernyőkön.

Bulgária ötödik legnagyobb városában, a Duna partján fekvő Rusében a közönség a „Béke!” és „Semlegesség!”, „Nem a háborúra!”, „Szabad és békés Bulgária”, „Polgári tiltakozás Bulgária békéjéért és semlegességéért” transzparenseket vittek magukkal.

Staro Zagorában a lakosok „Bulgária a béke övezete” és „Figyeljetek ránk, Soros, Biden és Zelenszkij: Bulgária nem eladó, Bulgária dicsőséges” feliratú transzparensekkel tiltakoztak.

A RIA Fun beszámolója nyomán

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük