KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Erdély: megtiltotta a magyar beszédet a Fany busztársaság egyik járatán a sofőr – a Transindex.ro portálról

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megtiltotta a magyar beszédet a Kolozsvár–Kisfenes (Finișel) között közlekedő járatán a Fany busztársaság egyik sofőrje – számol be az egyik érintett elmondása alapján a Krónika.

A neve elhallgatását kérő magyarfenesi nő elmondása szerint a csütörtök délután 14:25-kor induló járattal utazott hazaféle, körülötte magyarfenesi, illetve tordaszentlászlói lakosok ültek, akikkel magyarul beszélgettek. Egészen addig, míg a sofőr ki nem fakadt rájuk.

„A sofőr azt mondta: Befejezitek már? Mert komplett leizzadtam. Mit gondoltok, valaki tűri azt, amit ti csináltok? Senki nem ért semmit!” – idézte fel a lap a nőt, akinek bérlete van a járatra, és fél a cég bosszújától, ezért nem szerette volna felfedni személyazonosságát. Állítólag a panaszos direkt rákérdezett a sofőrnél, hogy a magyar nyelv vagy a beszéd zavarja, amire azt válaszolta, hogy „mindkettő”.

A nő elmondása szerint miután Magyarfenesen leszálltak az autóbuszról, a lánya felhívta a Fany ügyfélszolgálatát, hogy bepanaszolja a sofőrt, de a diszpécser a kollégájának adott igazat. „Azt mondta, hogy jogos volt, hogy megszólított. Romániában élünk és közösségben voltam. És olyan közösségben, ahova több román és magyar falu is tartozik, nem használhatom az anyanyelvemet” – idézte a nő az ügyfélszolgálat dolgozóját. A lap is megpróbálta elérni a Fany-t, de többszöri próbálkozásra sem sikerült, nem vették fel a telefont.

Az Erdélystat adatai szerint az összesen 8 település alkotta Tordaszentlászló községnek a legutóbbi népszámlálás szerint 4392 lakosa van, ebből 2268 vallotta mágát magyarnak. Három településen vannak többségben a magyarok, Tordaszentlászlón, Magyarfenesen és Magyarlétán, míg Kisfenest, Hasadátot, Oláhlétát, Isztolnát és Jávarákost többségében románok lakják.

Transindex.ro

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: