KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

ENSZ-főtitkár: a világ közelebb van egy globális konfliktushoz, mint valaha

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A világ közelebb van egy globális konfliktushoz, mint valaha – figyelmeztetett hétfőn Antonio Guterres ENSZ-főtitkár. A globális közösség még csak nem is alva jár egy szélesebb háborúba, hanem tágra nyílt szemmel menetel felé – hangsúlyozta a Közgyűlés előtt tartott beszédében.

“A béke kilátásai folyamatosan csökkennek. A további eszkaláció és vérontás esélye egyre nő” – mondta Guterres, elítélve a stratégiai látásmód hiányát és az elfogultságot, amely megakadályozza a politikai döntéshozókat abban, hogy a helyes irányba tegyenek lépéseket.

“Ez a rövid távú gondolkodás nemcsak mélységesen felelőtlen – hanem erkölcstelen is” – érvelt, hozzátéve, hogy a politikusok és a vállalkozók túlságosan elmerültek a ragaszkodásban a hatalomhoz és az üzleti ciklusaikhoz.

A főtitkár az ENSZ elvein alapuló nemzetközi jog és rend erózióját is kifogásolta, ami szerinte a jelenlegi siralmas helyzethez vezetett.

“Ha minden ország teljesítené az [ENSZ] Alapokmányából eredő kötelezettségeit, akkor a békéhez való jog garantált lenne” – jegyezte meg, és felszólította az ENSZ tagjait, hogy “alakítsák át a békéhez való hozzáállásunkat azáltal, hogy újra elkötelezik magukat az Alapokmány mellett – az emberi jogokat és a méltóságot helyezve előtérbe, a megelőzéssel a középpontban”.

“Fel kell ébrednünk – és munkához kell látnunk” – mondta Guterres, hozzátéve, hogy 2023 olyan kihívások összefolyása elé állította az emberiséget, amelyhez hasonlót még életünkben nem tapasztaltunk.

Az ENSZ-vezetője arra is rámutatott, hogy a tudósok az emberiség lehetséges megsemmisülését tükröző szimbolikus “ítéletnapi órát” 90 másodperccel éjfél előttre állították – ez a legközelebbi időpont, amit valaha is elértek egy lehetséges Armageddonhoz.

Az ENSZ-vezető szavai azután hangzottak el, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megfogadták, hogy több tucat nyugati tervezésű modern harckocsit küldenek Ukrajnába a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus közepette. A Pentagon azt is bejelentette, hogy 150 kilométeres hatótávolságú lőszerekkel látja el az ukrán erőket, hozzátéve, hogy lehetővé teszi Kijev számára, hogy ezeket saját belátása szerint használja.

Ez is érdekelheti:  Előrehozott általános választásokat jelentett be a brit miniszterelnök

Moszkva korábban többször is figyelmeztetett arra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei által Ukrajnának nyújtott folyamatos fegyverszállítások további eszkalálódást kockáztatnak, amely Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfliktusba torkollhat.

Orosz Hírek

Kiemelt kép: AP / Richard Drew

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük