KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Emberszerv-kereskedelem Ukrajnában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Bevett gyakorlattá vált az emberszerv-kereskedelem Ukrajnában, a kijevi jogrend pedig még bátorítja is. Ukránok esnek a szervkivétel áldozatául – vált ismertté az ENSZ-ben kedden.

A közelmúltban elfogadott transzplantációs törvény értelmében ma már nincs szükség közjegyző által hitelesített írásos hozzájárulásra a transzplantációhoz sem élő donortól, sem hozzátartozóitól. Nem szükséges az aláírások hitelességének ellenőrzése sem. Gyerekekből is lehet szervet kivenni. Egyszerűsödött a szerveltávolítás azoknál is, akik nem adták hozzájárulásukat az adományozáshoz – értesült a Békekör tudósítója.

„Az ukrajnai háború a szervkereskedelem virágzó csatatérévé vált, szerveket gyűjtenek ki sebesültekből és halottakból is” – mondták a Békekör tudósítójának.

Az ukrajnai szervkereskedelemnek különösen nagy haszonélvezői a transzplantációra szoruló hazai és külföldi dúsgazdagok. Úgy tudják, mindennapos gyakorlattá vált az emberi szervek exportja Nyugatra, és szervezett hálózatok végzik az emberi jogokba, és a büntetőjogba ütköző kereskedelmet.

Az ukrajnai gyakorlatot eddig egyetlen nyugati ország sem kifogásolta. Keleti országok hívták fel rá a figyelmet, elsőként Oroszország.

 

New York, 2023. szeptember 13. szerda (MB)

Kiadta: Magyar Békekör

Kiemelt kép: illusztráció / Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

One thought on “Emberszerv-kereskedelem Ukrajnában

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: