KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Egymással üvöltöztek Orbán Viktorék a V4-ek ülésén

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A jelek szerint korántsem volt barátságos a hangulat a Visegrádi Négyek (V4) február végi találkozóján. A VSquare kelet-európai oknyomozó portál információi szerint üvöltözésig fajult a vita Orbán Viktor, valamint Donald Tusk lengyel és Petr Fiala cseh kormányfő közt a miniszterelnökök zárt körű megbeszélésén.

A konfliktusnak voltak jelei: a cseh kormányfő már a február 27-i találkozó előtt is azt mondta, hogy nem szívesen beszél Orbán Viktorral és Robert Fico szlovák kormányfővel, de muszáj lesz, mert rendezniük kell pár kérdést.

A nyilvános sajtótájékoztatón aztán arról esett szó, hogy Ukrajna támogatásában egyetértenek ugyan a felek, de abban, hogy ezt milyen formában és mértékben kell végrehajtani, már véleménykülönbség van köztük. Beszédes az is, hogy Orbán Viktor utóbb azt mondta: a prágai kormányfői csúcstalálkozó nem volt a „legkönnyebb”, mert „önreflexiós találkozó volt” és arról szólt, van-e szükség a V4-re ilyen formában.

Most a VSquare árult el újabb részleteket azzal kapcsolatban, mi is történt a miniszterelnökök zárt körű megbeszélésén. A portál két cseh kormányközeli forrástól értesült a részletekről, akiknek egyike szó szerint azt mondta, hogy a négy kormányfő megbeszélése

nagyon vad volt.
 

Mivel a felek közt már régóta érlelődött a feszültség, ezért az egyeztetés célja az volt, hogy tisztázzák a konfliktust. A majdnem egy órás megbeszélés szó szerint nyolc szem közt zajlott le: még a miniszterelnökök legközelebbi munkatársai sem vehettek részt rajta (így a cseh források is legfeljebb Petr Fiala elbeszélésből tudhatják azt, mi ment végbe ott).

A VSquare-nek nyilatkozó tisztviselők azt mondták, hogy Petr Fiala és Donald Tusk kérdőre vonták Orbán Viktort a magyar kormány Oroszországgal szembeni politikája miatt, és megkérdezték tőle, miért hátráltatja az Európai Uniót Ukrajna támogatásában. Mindebből aztán egy kiabálásig fajuló vita kerekedett állítólag.

Ez is érdekelheti:  Zelenszkij: Oroszországnak kémei vannak a legfelsőbb ukrán katonai vezetésben

A források azt is megjegyezték, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök (aki Orbánéhoz hasonló politikát képvisel a háborúval kapcsolatban, mindezt csendben ülve nézte végig, nem állt ki a magyar kormányfő mellett.

A hírlevélben azt írták, hogy végül a közös sajtótájékoztató is késett a megbeszélés után, és a kormányfők „láthatóan feszülten” érkeztek meg az eseményre.

A VSquare szerint ezután került sor a Visegrádi Négyek parlamenti házelnökeinek találkozójára, amelyre kivételesen elhívták Ruszlan Sztefancsukot, az ukrán törvényhozás házelnökét is, és ott is érezhető volt ugyanez a konfliktus. Ráadásul mivel a cseh és a lengyel törvényhozás kétkamarás, ezért 5-2 arányban voltak fölényben Ukrajna támogatói (a magyar törvényhozást Hende Csaba képviselte az Országgyűlés alelnökeként).

Ez a megbeszélés nyugodtabban zajlott, de Markéta Pekarová Adamová, a cseh alsóház házelnöke ott is tett egy olyan ajánlatot Hendének és a szlovák Peter Pellegrininek, ha nem akarnak közvetlenül Ukrajnának pénzt adna a fegyvervásárlásra, akkor inkább adják Csehországnak ezt a pénzt, és majd megveszik ők a fegyvereket.

A cseh kormányfő ismét odaszúrt Orbán Viktornak

Petr Fiala csütörtökön a cseh parlamentben beszélt arról, milyen viszonya van kormányának Magyarországgal és Szlovákiával. Az Echo24 cseh hírportál szerint Fiala azt mondta, abban nem értenek egyet a két másik országgal, hogy Közép-Európa csatlakozzon-e Nyugathoz.

„Én azt akarom, hogy Közép-Európa a Nyugat része legyen”

– mondta, majd hozzátette, a két másik kormányfő más álláspontot képvisel ebben a témában.

A mi érdekeink nem egyeznek Orbán Viktor magyar miniszterelnök érdekeivel. Nekünk más érdekeink vannak ahhoz, hogy megvédjük biztonságunkat és jólétünket. Ennek megfelelően kell cselekednünk, és cselekszünk is

– fogalmazott a cseh kormányfő. Azt azonban hozzátette, bizonyos területeken – például az energiapolitikában, a migrációban, a mezőgazdaságban és a közlekedéspolitikában – egyeznek az érdekek Szlovákiával és Magyarországgal is,

Fiala beszélt arról is, hogy mostantól kezdve elhalasztják a cseh és a szlovák kormány közti informális konzultációkat, amelyekre rendszeresen sor került a két ország vezetői között. Mint mondta, legközelebb csak április-május fordulóján lesz ilyen találkozó, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek többé kétoldalú találkozóik vagy egyeztetéseik bizonyos szakterületeken.

Ez is érdekelheti:  Stoffán György: Mi lesz, ha nem?

Lucie Jesátková cseh kormányszóvivő eközben szintén azt nyilatkozta az Echo24-nek, hogy miniszteri szinten, valamint munkacsoportok szintjén továbbra is lesznek kétoldalú találkozók. Példaként említette, hogy Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a közeljövőben találkozik a V4-es kollégáival, valamint lesz egy környezetvédelmi témákat érintő miniszteri találkozó is.

A gyakorlati együttműködés iránti továbbra is érdeklődünk, de ez nem a megfelelő idő azokhoz a szimbolikus gesztusokhoz, amelyeket a kormányok közös fellépése jelentene. Ez még a közelgő európai parlamenti választásokra is igaz

– mondta a szóvivő.

Index

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

One thought on “Egymással üvöltöztek Orbán Viktorék a V4-ek ülésén

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük