KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Dr. Polgárdy Géza: Friedrich Merz a CDU elnöke, immár pártja új frakcióvezetője is

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Még idén januárban, Friedrich Merz pártelnökké választása után jelentette be Ralph Brinkhaus, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) eddigi parlamenti frakcióvezetője, hogy nem indul újra a parlamenti csoport vezetéséért.

Aztán most, február 15-én, kedden, Berlinben a testvérpártok, a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakcióvezetőjének nagy többséggel ugyancsak Friedrich Merz-et választották meg. A voksolást nagy többséggel nyerte meg Merz, hiszen a leadott 186 szavazatból 162-t kapott, ami a voksok 87,1 százalékát jelenti.

Merz 2000 és 2002 között egyszer már vezette pártja parlamenti csoportját, ám akkor Angela Merkel kancellár egy lehetséges riválist látott benne és sikeresen a háttérbe szorította. Viszont most, hogy Merkel visszavonult, megnyílt Merz előtt a lehetőség, hogy ismét az előtérbe kerüljön. Mégpedig kettős szerepben: a pártelnöki és a frakcióvezetői tisztségeket egy kézben összpontosítva, mintegy az ellenzék vezéreként léphet majd fel.

Merz szereplése elé nagy várakozással tekintünk mi magyar nemzeti konzervatívok is. Többek között azért, mert a német pártvezető korunk leprájának, a migrációnak a visszaszorítása terén eddig sem rejtette véka alá kritikus véleményét. S ez jelentősen eltért az Angela Merkel nevével fémjelzett, erősen balra húzó és megengedő irányvonaltól. Most pedig, hogy az Olaf Scholz szociáldemokrata kancellár vezette új kormány Németországot bevándorló országnak minősítette, megfigyelők szerint éles harc várható a kormány és a CDU új vezetése között úgy a migránskérdésben, mint több más, egyéb kérdésben is. Mert a CDU új vezetője erősen konzervatív beállítottságú.

Ám ezt tudva is kijelenthetjük, hogy Merz az AfD-vel – az Alternatíva Németországnak nevű, markánsan jobboldali, többek véleménye szerint szélsőjobboldalinak kikiáltott párttal (akik ugyancsak migráns beözönlés-ellenesek) -, történő mindenféle együttműködést eleve kizárt.

A szerző nyugd. jogász, közgazdász, szociológus, ám aktív közíró

Ez is érdekelheti:  Kónya-Hamar Sándor: A KÖLTÉSZET NAPJÁN - 2024. április 11.

Forrás: Polgárdy Géza Blogja

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük