KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Donald Trump fellebbez, miután a bíróság elutasította az elnöki immunitásról szóló beadványát

Donald Trump volt amerikai elnök fellebbez az elnöki immunitásról kedden hozott elutasító bírói döntés ellen, amely szerint nem élvez teljes jogi mentességet az elnöki hivatali ideje alatt hozott intézkedésekkel kapcsolatban.

Szóvivőjének közleménye szerint a washingtoni szövetségi Fellebbezési Bíróság határozatával a volt elnök nem ért egyet, ezért az ellen kifogással él és fellebbez magasabb bírói fórumon az „elnöki hivatal és az alkotmány garantálása érdekében”.

Donald Trump álláspontja szerint amennyiben a teljes immunitás nem illeti meg az Egyesült Államok elnökét, akkor innen kezdve minden jövőbeli elnököt, miután távozik hivatalából, perbe fog majd az aktuális ellenzéki párt.

Az amerikai szövetségi Fellebbezési Bíróság tanácsa kedden nyilvánosságra hozott határozata szerint

Donald Trumpot elnökként hozott döntéseiért nem illeti meg mentesség egy bűnvádi eljárás alól.

Az indoklás szerint az elnök szövetségi vádemeléssel szembeni büntethetetlensége megkötné a kongresszus, az adminisztráció és az igazságszolgáltatás kezét az elnökre vonatkozó döntésekben.

Donald Trump és ügyvédei annak kapcsán kérték a bíróságtól a büntethetetlenség megállapítását, hogy az igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész, Jack Smith tavaly nyáron bűnvádat emelt a volt elnök ellen a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérletek miatt, a többi között a 2021. január 6-i eseményekkel összefüggésben.

Donald Trump fellebbezése után

az ügy a szövetségi Legfelsőbb Bíróság elé kerül elbírálásra.

 

Kiemelt kép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

 

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük