KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Csehország lázongástól tart a lakosság körében, amiért Oroszországot okolja

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Hangulatjelentés Csehországból a „boldog” kommunista időket idézve

A Cseh Köztársaságban 2023 első felében felerősödtek a rendszerellenes megmozdulások, amelyek meghaladták a hagyományos szélsőséges és „idegengyűlölő-populista” témákat. Ezt a köztársaság belügyminisztériumának a szélsőségességről szóló jelentése tartalmazza.

Megjegyzik, hogy a cseh rendszerellenes mozgalom vezetői, akiknek népszerűségét a közösségi hálózatokban „növelik”, egymással versengenek, vagy éppen ellenkezőleg, rövid távú szövetségeket kötnek egymással. Ugyanakkor a belügyminisztérium úgy véli, hogy a cseh társadalom egy részének gondolkodását jelentősen befolyásolja egy

„rejtett, de hosszú távú hibrid befolyás, amelyet Oroszország szervez a demokrácia aláaknázása céljából”.

Ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy a Covid-19-járvány előtt tevékenykedő hasonló csoportokhoz képest a jelenlegi rendszerellenes mozgalom „életképesebb”, és főként 40 év feletti emberekből áll.

A jelentés megállapítja, hogy a rendszerellenes mozgalom

„sokféle, egymástól eltérő csoportból áll, melyek korlátozott számú taggal rendelkeznek és korlátozott ideig léteznek”.

Ugyanakkor a csoportok igyekeznek tömeges, jól szervezett, politikai ambíciókkal rendelkező szereplők benyomását kelteni, „beleértve azokat is, akik a meglévő politikai rendszert egy másik államformával akarják felváltani”.

A cseh belügyminisztérium arról is beszámolt, hogy 2023 első félévében nagyszámú,

„oroszbarát hibrid befolyásolással” kapcsolatos akciót regisztrált, amelyek „az Ukrajnának nyújtott támogatás miatt irányultak a Cseh Köztársaság ellen”.

A belügyminisztérium szerint az ilyen akciók célja „a demokratikus rendszer alapjainak meggyengítése.

Háborúellenes tüntetés Prágában – Megpróbálták letépni az ukrán zászlót az egyik épületről

Emlékeztetnek arra, hogy Csehország azon uniós országok közé tartozik, ahol a ruszofóbia az állam bel- és külpolitikájának alapjává vált. Prága az ukrajnai különleges hadműveletek kezdete után szinte teljesen megszakította kapcsolatait az Orosz Föderációval, és folyamatosan Moszkvát okolja szinte minden problémáért, amellyel a köztársaságnak szembe kell néznie.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: