KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Háborúellenes tüntetés Prágában – Megpróbálták letépni az ukrán zászlót az egyik épületről

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Azt követelték, hogy a kormány mindenekelőtt a cseh állampolgárok érdekeit vegye figyelembe.

cz24.news

Több ezer ember vett részt Csehországban szombaton azon a tüntetésen, ahol a résztvevők a magas infláció miatti csalódottságukat fejezték ki, egyúttal pedig követelték az Ukrajnának nyújtott cseh katonai segítség leállítását. A Vencel téren zajlott szegénységellenes tüntetést a Pravo Respect Expertise (PRO) Jog, Tisztelet, Szakmaiság politikai párt szervezte. Résztvevői a kormánykoalíció lemondását szorgalmazták, Jindřich Rajchl, a PRO vezetője pedig kijelentette:

„Ma azért jöttünk össze, hogy szembenézzünk ezzel a nyomorúsággal. Azért, hogy soha többé ne a multinacionális vállalatok érdekei uralkodjanak ebben az országban, hanem egy olyan kormány irányítson minket, amely a Cseh Köztársaság polgárainak érdekeit helyezi előtérbe”

cz24.news

Rajchl azzal zárta beszédét, hogy

amennyiben a kormány nem hallgat a demonstrálók követeléseire, akkor a következő tiltakozás alkalmával már kormányzati épületek vesznek blokád alá és általános sztrájkot tartanak.

A PRO az Európai Uniót okolja az energiaárak meredek emelkedéséért. Azt is szeretné elérni, hogy a kormány hagyja abba a félretájékoztatás és az álhírek visszaszorítását célzó intézkedéseket.   A szombati tüntetés kiemelt témája az ukrajnai háború volt. A tömeg a háború békés megoldását szorgalmazta, néhányan pedig az orosz hadsereg szimbólumává vált Z betűt hordták táskájukon, és a NATO megállítására szólítottak fel.   Csehország a kormány döntéseinek értelmében megingathatatlan támogatója Ukrajnának, fegyverekkel látja el és félmillió menekültet fogadott be.

A megmozdulás végén néhány száz tüntető a cseh Nemzeti Múzeum elé vonult, s követelte az épület homlokzatán lévő ukrán zászló eltávolítását. Miután követeléseikre senki sem reagált, többen megpróbáltak behatolni az épületbe, amit a rendőrségi kommandósok megakadályoztak. Dulakodás alakult ki, minek következtében a rendőrség rendbontás címén 15 személyt őrizetbe vett.

Vít Rakusan belügyminiszter az oroszbarát személyek akciójának minősítette a tüntetést, s azt mondta, hogy a rendőrség beavatkozása törvényes és szükséges volt – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Ez is érdekelheti:  Nem kellett sokat várni: Magyar Péter bejelentette, hogy beül az Európai Parlamentbe

KÖRKÉP.SK, cz24.news, MTI, NIF

Kiemelt kép: cz24.news

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük