KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Csehország és Szlovákia a V4 szétverésén ügyködik?

Petr Pavel és Zuzana Čaputová a napokban találkoztak Pozsonyban. Pevelnek ez volt az első hivatalos külföldi útja, mióta cseh köztársasági elnök lett. A két amerikabarát, liberális, progresszív államfő pozsonyi találkozója rávilágitott arra, mennyire másként tekintenek a V4-eken belüli együttműködésre, mint Magyarország, vagy éppen Lengyelország – fogalmaz a Körkép.sk.

Ahogy a lap írja, Petr Pavel cseh köztársasági elnök a V4-et jelenleg afféle konzultációs fórumnak tekinti, amelynek nincs ambíciója a tagországok kül- és biztonságpolitikája részletes koordinációjára. Mi több, a V4-es együttműködés balti országokra való kiterjesztésében is teret lát. Pavel ezt pozsonyi látogatásán mondta, miután találkozott Zuzana Čaputová államfővel. Pavelnek ez az első hivatalos külföldi útja megválasztását követően.

Pavel megjegyezte, hogy soha nem titkolta szkepticizmusát a V4-országok hatékonyságát illetően, amelybe Csehország és Szlovákia mellett Lengyelország és Magyarország is beletartozik. A cseh sajtóiroda szerint Magyarország hozzáállása az ukrajnai háborúhoz az utóbbi időben ellentmondásokat váltott ki. A cseh államfő hangsúlyozta, hogy a V4-nek komolyan fontolóra kell vennie, hogy milyen tartalommal tölti meg az együttműködést. Hozzátette: ellenzi, hogy egy tollvonással megszüntessenek valamit, ami már elért bizonyos célokat. Ugyanakkor számos területen, például gazdasági, kereskedelmi és kulturális területen el tudja képzelni a konzultáció és az együttműködés lehetőségeit Lehetőséget lát a V4 és a balti országok esetleges szorosabb együttműködésében is – olvasható a Körkép.sk cikkében.

Tegyük hozzá, hogy Pavel kijelentése gyakorlatilag úgy is értelmezhető, hogy ugyan nem szüntetné meg formailag a V4-eket, de lényegében kiüresítené. Így a V4-ek éppen azt az erejét veszítheti el, amelyet az EU-ban az egységes érdekek melletti politikai fellépésével képviselt.

Korábban már a NIF is beszámolt arról, hogy március 11-én milyen nagyszabású tüntetést tartottak Prágában, ahol a résztvevők a magas infláció miatti csalódottságukat fejezték ki, egyúttal pedig követelték az Ukrajnának nyújtott cseh katonai segítség leállítását, valamint hogy a kormány mindenekelőtt a cseh állampolgárok érdekeit vegye figyelembe.

Ez is érdekelheti:  Gál Kinga: a Patrióták nem fogják támogatni a szavazáson Ursula von der Leyen újraválasztását

Az biztos, hogy Pavel megválasztásával egy olyan atlantista politikus került a cseh állam élére, akitől a Nyugat a saját érdekeinek feltétlen kiszolgálását várja.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük