KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Business Insider: mindenkit átvert egy amerikai veterán az ukrajnai “hőstetteiről”

Egy amerikai katonai veterán, aki “önkéntes” harcosként az ukrajnai harctéri sikereiről írt beszámolóival, és a médiának adott interjúk és drámai Twitter-bejegyzések révén szerzett hírnevet magának, a legfrissebb információk szerint végig hazudott hőstetteiről, hogy hamis képet alakítson ki magáról, amelyből a konfliktus után húzhat hasznot.

James Vasquez, aki több mint 400 ezer követőt gyűjtött össze a Twitteren, és akit rendszeresen idézett többek között a CNN és a New York Times is, hazudott a saját  harctéri eredményeiről – közölte vasárnap a Business Insider című lap.

A négy másik ukrajnai külföldi önkéntes állításaira hivatkozó hírportál a Pentagonon keresztül azt is megerősítette, hogy Vasquez hazudott a katonai múltjáról, amikor azt állította, hogy az amerikai hadsereg őrmestereként harci bevetéseken vett részt Irakban és Kuvaitban. Mint kiderült, elektromos rendszerek karbantartójaként szolgált a tartalékos hadseregben, és közlegényként fejezte be ottani szolgálatát.

Vasquez közösségi médiában közzétett bejegyzései, amelyek állítólag a fronton eltöltött hőstetteiről szóltak, gyakran vírusszerűen terjedtek.

“Oroszok elfogásával és tankok kiiktatásával dicsekedett, rendszeresen interjút adott az országos médiának – írta a Business Insider. Még Adam Kinzinger akkori amerikai kongresszusi képviselő is ragaszkodott ahhoz, hogy Vasquez Twitter-fiókját hitelesíteni kell, mert “ő legális, és túl sokan próbálnak hamis fiókokat létrehozni a nevében”.

Vasquez azonban úgy találta ki az állításait, hogy olyan területekre ment, ahol nemrég harcok zajlottak, videókat készített megsemmisített felszerelésekről, és az eredményeket sajátjának vallotta – állították más külföldi zsoldosok.

AZ EGYIK ESETBEN AZ ÁLHÍRGYÁROS AZT ÁLLÍTOTTA A TWITTEREN, HOGY SZOLEDARBA TART, AHOL ÁLLÍTÓLAG HEVES HARCOK DÚLTAK, DE AZ UKRÁN ERŐK MÁR NAPOKKAL KORÁBBAN KIVONULTAK A TERÜLETRŐL.

A Vasquez elleni vádak a jelek szerint az év elején kezdtek felszínre kerülni. Sarah Ashton-Cirillo, egy amerikai transz zsoldos (ilyen is van – nif szerk.), aki az Ukrán Területi Védelmi Erők médiaosztályán dolgozik, egy márciusi Twitter-bejegyzésben azt állította, hogy Vasquez nem mehetett volna legálisan harci bevetésre, mert nem volt szerződése az Ukrán Fegyveres Erőkkel.

Ez is érdekelheti:  Kennedy unokája is reagált a Donald Trump elleni merényletre

“Háromszor találkoztam James Vasquezzel, összesen körülbelül négy órán keresztül” – mondta a Business Insidernek. “Az utolsó találkozásunk során, egy másik személy jelenlétében feladta magát, és megerősítette azt, amit már tavaly nyár óta tudtam, hogy soha nem volt az ukrán erők tagja”.

Más harcosok elmondták a lapnak, hogy Vasquez azzal hencegett, hogy milliomos lesz, ha a konfliktus véget ér. Az egyik önkéntes azt állította:

“JAMES AZT MONDTA, IDÉZEM: ‘SOHA NEM FOGOK VISSZAMENNI EZERMESTERKÉNT DOLGOZNI. VALÓSZÍNŰLEG SOHA TÖBBÉ NEM KELL MAJD DOLGOZNOM A HÁBORÚ UTÁN. HÍRES LESZEK.”

Vasquez adományokat kért, néhány esetben egy állítólagos ukrajnai jótékonysági szervezet, a Ripley’s Heroes számára. Állítólag kihasználta az ukrán származású brit harcos, Viktor Jacunyik halálát is, hamisan állítva, hogy elvesztette “barátját”. April Huggett kanadai zsoldos azt mondta: “A lopott bátorságodnak nincs határa”.

A Business Insider nem tudta elérni Vasquezt, hogy kommentálja a vádakat. Márciusban a New York Timesnak elismerte, hogy hazudott a katonai múltját illetően, és kirúgták az amerikai hadseregből. “Millió hazugságot kellett mondanom, hogy előrébb jussak” – mondta.

Orosz HírekKiemelt kép: illusztráció

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük