KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Brüsszeli korrupció: Katarnál is nagyobb mértékben korrumpálhatott egyes képviselőket Marokkó

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Tovább gyűrűzik a brüsszeli korrupciós botrány – az Origó írt arról, hogy a korábbi uniós migrációs biztos több tízezer eurót is kaphatott a korrupciós ügy középpontjában álló NGO-tól. A portál szerint a szervezet lobbitevékenységért fizetett a Magyarországot rendszeresen támadó Dimitrisz Avramopulosznak, pedig nem is szerepelt az Európai Unió nyilvántartásában. Közben a német Der Spiegel információi szerint Marokkónak az eddig feltételezettnél sokkal nagyobb az érintettsége – számolt be róla az M1 Híradó.

Katarnál is korábban és intenzívebben korrumpálhatott egyes EP-képviselőket Marokkó azzal a céllal, hogy az Európai Parlamentet, illetve különösen a szociáldemokrata képviselőcsoportot befolyásolja – erről a német Spiegel írt titkosszolgálatokra hivatkozva.

„Katar állítólag nem készpénzben, hanem hitelkártya vagy értékes ajándékok formájában fizetett” – írták.

Katar befolyásolási kísérlete eltörpül Marokkó mellett

– jegyzi meg a lap, ugyanis az Öböl-menti ország nem készpénzzel, hanem drága ajándékokkal és hitelkártyákkal akart befolyást szerezni.

A marokkói titkosszolgálat megbízásából viszont évekig készpénzzel teli borítékok áramoltak Brüsszelbe, amelyeket az ügy egyik kulcsszereplője – marokkó jelenlegi varsói nagykövete – adhatott át Pier Antonio Panzeri korábbi baloldali EP-képviselőnek és Eva Kaili szocialista politikus élettársának, Francesco Giorginak – írja a Spiegel megjegyezve: ez magyarázat lehet a brüsszeli razziákon, táskákban és bőröndökben talált 1,5 millió euróra is.

A brüsszeli korrupciós botrány december elején robbant, amikor a szocialista Eva Kaili EP-alelnöknél és hozzá közel álló személyeknél tartott házkutatásokon megtalálták a 600 millió forintnak megfelelő készpénzt. A belga rendőrség akcióját hónapokig tartó titkos megfigyelés előzte meg, a hivatalos gyanú ellenük az, hogy kenőpénzt fogadhattak el.

Azóta több szocialista politikusról is kiderült, érintettek az ügyben.

Ráadásul Eva Kaili élettársa, Francesco Giorgi részletes vallomásában beismerte: a marokkói titkosszolgálatnak is dolgoztak. Közben napról-napra újabb részletek látnak napvilágot, és már legalább hatvan uniós tisztségviselő érintettsége merült fel.

A legújabb név a Magyarországot gyakran bíráló, bevándorláspárti Dimitrisz Avramopulosz korábbi migrációért felelős uniós biztosé, aki az Origo szerint csaknem 60 ezer eurót – mintegy 25 millió forintot – kaphatott a korrupciós botrány középpontjában álló Fight Impunity nevű NGO-tól.

A portál szerint a korábbi baloldali EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri által alapított szervezet nagy valószínűséggel lobbitevékenységért fizetett Dimitrisz Avramopulosznak. Csakhogy az NGO nem szerepel az EP átláthatósági nyilvántartásában, vagyis a volt biztos nem lobbizhatott volna a nevében.

Az olasz Il Giornale korábban kiderítette: a Fight Ipunity-t alapító Pier Antonio Panzeri, Soros György bizalmas szövetségese.

Az EP-t megrázó korrupciós ügy sokban hasonlít a hazai dollárbaloldal botrányára, ugyanis mindkét esetben külföldiek akartak befolyást szerezni baloldali politikusok megvásárlásával – mondta az Alapjogokért Központ elemzője az M1-en. Szikra Levente úgy fogalmazott, így

különösen érdekes, hogy azok a brüsszeli politikusok támadják folyamatosan Magyarországot, akik súlyosan érintettek a vesztegetési botrányban.

„Ez egyébként azt is nagyon szépen megmutatja, hogy mennyire politikai az összes olyan támadás, amit Magyarország kap a jogállamiságra hivatkozva, hiszen azok a politikusok támadták Magyarországot a jogállamiság hiányával és a korrupcióval, akik saját maguk sem tartották fontosnak a korrupció elleni küzdelmet, hiszen nyakig benne vannak ebben a történetben” – mondta Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője.

Orbán Viktor miniszterelnök a brüsszeli korrupciós botrányról a múlt heti Kormányinfón azt mondta: az Európai Parlament álszentsége rombolja a közösség erejét, és ha erősebb ellenőrzést akarunk az EP felett, akkor jobb lenne, ha oda a nemzeti parlamentekből választott képviselők érkeznének.

hirado.hu

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: