KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Börtönt kockáztat, aki 20 fokra fűti a házát Svájcban

Pénzbüntetésre vagy elzárásra is ítélhetnék azt a svájci polgárt, aki nem tartja be a tervezett új energiatakarékossági szabályokat.

A svájci Blick.ch hivatalos szövetségi állami dokumentumokra hivatkozva beszámol arról: szigorú szabályokat hoznának az alpesi országban az energiatakarékosságra, és drákói büntetéseket kaphatnának azok, akik megszegik a korlátozásokat.

Az új svájci szabályozás szerint a gázzal fűtött épületeket maximum 19 fokra lehetne fűteni, a melegvizet 60 fokig melegíthetinék. A hősugárzókat és a meleg levegős sátrakat betiltanák. A szaunákat és uszodákat hidegen kellene tartani.

Aki az új szabályokat megszegné, azt pénzbüntetéssel vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák. Az egynapi pénzbüntetés 30 franktól akár 3000 frankig is terjedhetne, a szabályszegés mértékét és az elkövető státuszát is figyelembe véve. A szabályt szegő vállalkozásoknak is szigorú büntetésekkel kell szembenézniük.

A svájci szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Markus Spörndli szerint e szabályok megszegése bűncselekmény, amit a kantonoknak is üldözniük kell.

Guy Parmelin gazdasági miniszter ugyanakkor kijelentette: „Nem vagyunk rendőrállam”, nem kell mindenkinek rettegnie – de ellenőrzésekre számítani kell.

Spörndli szóvivő abban bízik, hogy a lakosság nagy része be fogja tartani a törvényt. A kantonoknak szeptember 22-ig van idejük arra, hogy javaslatokat fűzzenek a tervekhez.

A Blick.ch hírében hozzáteszi: az új szabályozás kapcsán számos szürkezónáról lehet beszélni, például azt se lehet minden esetben egyértelműen megállapítani, mi fér bele egy „használaton kívüli” épület fogalmába.

Mandiner

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük