Biden nem ad több rakétakilövő rendszert Ukrajnának

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A Biden adminisztráció azt a tájékoztatást adta, hogy az USA nem szállít több rakétakilövő rendszert Ukrajnának, mert az amerikaiak attól tartanak, hogy Ukrajna ezeket oroszországi célpontokra fogja használni – számolt be erről szerdán a Politico.

Szerintük az ukrán fél több hónapig „könyörgött” az Egyesült Államoknak, hogy küldjön MLRS-t (Multiple Launch Rocket System), és most csalódott a jelenlegi helyzet miatt.

Kijevet aggodalommal tölti el, hogy a Fehér Ház tart attól, hogy Ukrajna ezeket a fegyvereket Oroszországon belüli csapásokra használná, ezáltal kiterjesztve és elnyújtva a konfliktust.

A Politico emlékeztet arra, hogy az MLRS rendszer már hónapok óta az ukrajnai kérelmek listájának élén áll. A Biden kormányzat  – a Politico állítása szerint – továbbra is „aktívan tárgyal” ezen rendszerekről, azonban azt mondják, hogy nem lehet minden ukrán kérést azonnal teljesíteni, mert azokról úgy kell meghozni a döntéseket, hogy a fegyverrendszerek eladása biztosítsa a befektetések megtérülését.

A Fehér Ház továbbra is attól tart, hogy az amerikai MLRS (Multiple Launch Rocket System) és hasonló rendszerek Ukrajnának történő szállítását Moszkva a helyzet súlyosbításaként értékelheti. A Politico szerint az ilyen fegyverek „lehetővé teszik az ukrán csapatok számára, hogy viszonylag biztonságos távolságból tüzeljenek, gyorsan helyet változtassanak, mielőtt az orosz drónok és tüzérség bemérmé a helyzetüket”.

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük