KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Berlin 18 önjáró tarackot ígért Kijevnek, 30 hónap múlva szállítják is – írja a Die Welt

Németország beleegyezett abba, hogy 18 önjáró RCH-155-ös tarackot szállítson Ukrajnának, azon nehézfegyverek mellett, amelyek átadására Berlin már ígéretet tett – állítja a Die Welt. Az első szállítmányra azonban még legalább 30 hónapot kell várni – jelentette szombaton a lap a gyártóra hivatkozva.

A Die Welt szerint Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter július 14-én levelet küldött német kollégájának, Christine Lambrechtnek, amelyben arra kérte Berlint, hogy engedélyezze az RCH-155-ös tarackok eladását 216 millió euró értékben. A német kormány állítólag hetekig mérlegelte Kijev kérését, de hivatalos választ nem adott.

Pénteken azonban Ukrajna megbízott németországi nagykövete, Andrij Melnyik azt közölte a lappal, hogy Berlin végül zöld utat adott a szállításnak és az ágyúk finanszírozásának.

“Ezzel nagyban hozzájárulnak az ukrán hadsereg csapásmérő képességének masszív megerősítéséhez” – jegyezte meg a diplomata.

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) gyártó cégre hivatkozó jelentés azt állította, hogy az első RCH-155-ös tarackot legkorábban 30 hónap múlva lesznek készen az Ukrajnába történő szállításra. A védelmi vállalat egyelőre állítólag a német kormány egyértelmű jelzésére vár, hogy a fegyverrendszereket valóban exportálják Ukrajnába.

Mint a cikk rámutat, az RCH-155-ös tarackok ugyanolyan típusú lőszert használ, mint a szintén német gyártmányú önjáró PzH 2000-es tarack, amelyből Berlin már tíz darabot szállított Kijevnek.

Magas rangú német tisztviselők, köztük Lambrecht, az elmúlt hetekben többször is azzal érveltek, hogy az ország nem szállíthat többé fegyvereket Ukrajnának saját katonai készleteiből, mert félő, hogy aláássák a Bundeswehr saját képességeit.

A héten Lars Klingbeil, a német szociáldemokrata párt társelnöke is kifejtette, hogy Berlin miért nem hajlandó modern, német gyártmányú Leopard II harckocsikat szállítani Kijevnek.

Klingbeil azzal érvelt, hogy túl sokáig tartana az ukrán katonák kiképzése ennek a használatára, és így önmagában az ilyen harckocsik szállítása kevés valódi jelentőséggel bírna – adta hírül a német média.

Ez is érdekelheti:  Szijjártó az RT-nek: Budapest már hozzászokott a brüsszeli nyomás kezeléséhez (videó)

Orosz Hírek

Kapcsolódó cikkek

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük