KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ukránok kamera elé állítják az elrabolt luganszki tisztet

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Mint várható volt, a szerencsétlen, fegyvertelen megfigyelőt – az ukrán gestapó  (SZBU) megyei központjából egy titkos börtönbe vitték. Ahol két heti kínvallatások, injekciózás után az SZBU  képviselője bejelentette: kamerák előtt fogják kihallgatni a tisztet, ahol önmaga, a luganszki misszió (és még ki tudja, kik és mik ellenében) kell majd „vallania”.

Kezdettől sejteni lehetett, az ukrán titkosszolgálat azért rabolta el, hogy valami sötét ügyben használja fel.

Az ukrán biztonsági erők „okulásul szolgáló” videót készítenek az elrabolt luganszki tűzszünet-ellenőrző (SZCKK) megfigyelővel

Olga Kobceva, aki az LNR részéről a fogolycserék bonyolítója elmondta: Kijev fizikai és morális erőszaknak veti alá Andrej Koszjakot, az SZCKK luganszki missziójában dolgozó megfigyelő tisztet. Rá hivatkozva a «Donbassz Szegodnya» tudósítója jelentette: Koszjakot arra akarják kényszeríteni, hogy kamerák előtt feketítse be saját magát.

„Az SZBU munkatársai kínozzák Andrejt. Lelki kényszernek vetik alá, fizikailag bántalmazzák. Arra akarják kényszeríteni, hogy kamerák előtt feketítse be saját magát, és ismerje el az általa elkövetett bűntetteket” – közölte Kobceva.

Korábban az LDNR képviselői kijelentették, hogy törekedni fognak Koszjak kiszabadítására. Emlékeztetőül: előzőleg Andrej Koszjak felesége elmondta: az ukrán börtönben lévő tiszt  krónikus betegségekben szenved és orvosi segítségre szorul. Még korábbi hír, hogy az ukrán katonák tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésére létrejött háromoldalú ellenőrző bizottságba (SZCKK) delegált luganszki missziójának egy másik megfigyelőjét is el akarták rabolni.

Andrej Koszjak, az ukrán gestapó „Mirotvorec” („Béketeremtő”) nevű feketelistáján. Amit ott róla összehordtak, annak alapján vadásztak, és csaptak le rá. Annak alapján folyt és folyik kínvallatása. Annak alapján fogják vallatni a kamerák előtt. Annak alapján emelnek majd vádat ellene és hozzák majd meg az ítéletet. És zárják hosszú évekre börtönbe. Tán túl sem éli majd. És annak alapján kezdődik meg az Oroszország lejáratását, kiközösítését célzó koncepciós per. Melyhez „tanúnak” Andrej Koszjakot rabolták el. A TERRORISTA ÁLLAM MERÉSZEL MÁSOKAT TERRORISTÁKNAK MEGBÉLYEGEZNI.

Luganszkban közölték: értesüléseik vannak arról, hogy az elrabolt tisztet kínozzák

© RIA Novosti / Maxim Zakharov

Luganszkban közölték: értesüléseik szerint Andrej Koszjakot, a Kijev által elhurcoltatott tisztet kínzásoknak vetik alá.

Az egyoldalúan kikiáltott Luganszki Népköztársaság Népi Milíciájának értesülései vannak arról, hogy az ukrán titkosszolgálatok pszichikai nyomásnak és kínzásoknak vetik alá Andrej Koszjakot, a Luganszki Népköztársaságnak a tavaly július 20-án aláírt tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésére létrejött háromoldalú ellenőrző bizottságba (SZCKK) delegált missziójának korábban elrabolt tisztjét – jelentette ki Ivan Filiponyenkó, a védelmi tárca szóvivője.

Inna Szemjonova, az LNR főügyészségének szóvivője bejelentette: a főügyészség bűnvádi eljárást indít Andrej Koszjak, a luganszki tűzszünet-ellenőrző missziójában szolgálatot teljesítő tiszt elrablásának ügyében.

„Értesüléseink szerint az SZCKK-nak az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által jogtalanul fogva tartott megfigyelőjével szemben pszichikai nyomásgyakorlás és fizikai ráhatások történnek” – közölte Filiponyenkó.

A tárca szóvivője elmondta, hogy az orosz diplomáciai képviselet munkatársa számára nem teszik lehetővé, hogy meglátogassa a Kijev által fogva tartott tisztet – akinek fizikai és pszichikai állapotáról sem tudni semmit.

 „A titkosszolgálat feladatul kapta, hogy a fogoly Andrej Koszjakot készítse elő egy olyan nyilatkozat megtételére, amelyben önmagát fog kelleni rágalmazni, illetve egy olyan, állítólagosan hiteles információt elmondania, amivel lejáratja az LNK-nak a háromoldalú megfigyelő bizottságában működő képviseletének a tevékenységét” – ismertette Filiponyenkó.

Ivan Filiponyenkó, a luganszki fegyveres erők szóvivője. (Édesapját váltotta ezen a poszton)

Luganszkban korábban bejelentették: Zolotoje város közelében, a korábbi csapatszétválasztás helyszínén, Kijevvel előzőleg egyeztetetten a feladatát látta el Andrej Koszjak, a tavaly július 20-án aláírt tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésére létrejött háromoldalú ellenőrző bizottság (SZCKK) luganszki képviselője, amikor ukrán diverzánsok támadtak rá, és magukkal hurcolták. Kijevben azt állítják: a megfigyelőt azért fogták el, mert felderítést végzett az ukrán biztonsági erők állásaiban. Luganszkban cáfolták a hírt. A luganszki Népi Milícia azzal vádolta egyrészt az ukrán titkosszolgálatokat, hogy a luganszki megfigyelőt kihallgatásakor megkínozták és vele szemben tudatmódosító szereket alkalmaztak. Míg az EBESZ Különleges Megfigyelő Misszióját (KMM) felrótták a tiszt kiszabadításával összefüggésben tanúsított tétlenségét. A Luganszki Népköztársaságnak a tűzszünet végrehajtását felügyelő és koordináló többoldalú Bizottságban lévő képviselete megszakított minden kontaktust Kijevvel – egyszersmind visszavonta minden, a tűzszüneti vonalnál végzendő munkálatokhoz korábban általa kiadott biztonsági garanciát. Több útvonalat tekintve pedig korlátozta mozgásukban az EBESZ járőreit.

Luganszkban bírálták az EBESZ-nek a luganszki tiszt elhurcolásáról készített jelentését

© RIA Novosti / Maxim Zakharov

Beszámolójában az EBESZ nem szerepeltetett részleteket abból, ahogy Kijev elhurcoltatta a háromoldalú megfigyelői misszióban (SZCKK) dolgozó luganszki tisztet.

Az EBESZ különleges megfigyelői missziója. Különlegesen nem figyelnek meg semmi olyat, amit kéne. Azt mondják, nem látták, amint a luganszki megfigyelő tisztet elhurcolják (holott sűrű lövöldözés közben ragadták magukkal). Nem is tesznek semmit a kiszabadítása érdekében.

Az EBESZ Különleges Megfigyelő Missziója (KMM) nem tartalmazza annak részleteit és körülményeit, ahogy Kijev elhurcoltatta Andrej Koszjakot, az egyoldalúan kikiáltott Luganszki Népköztársaságnak által a tavaly július 20-án aláírt tűzszüneti megállapodás betartásának ellenőrzésére létrejött háromoldalú ellenőrző bizottságba (SZCKK) delegált tisztjét – jelentette ki sajtótájékoztatóján Ivan Filiponyenkó, a luganszki Népi Milícia szóvivője.

 „A kialakult helyzetben számunkra továbbra is érthetetlen az EBESZ vezetésének álláspontja, amivel nem hajlandók kimondani: Kijev akciója törvénytelen volt. A misszió mindez ideig nem tüntette föl jelentésében még azokat az eseményeket sem, amelyeknek megfigyelői szemtanúi voltak. Nevezetesen azt, hogy október 13-án segítettek visszatérni állomáshelyére annak a másik luganszki megfigyelőnek, akinek sikerült elrejtőznie az ukrán különleges alakulat katonái elől” – mondta el Filiponyenkó.

Fordította: Csikós Sándor

NewsFront

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: