KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ukrán főparancsnok nem vesz részt a brüsszeli NATO találkozón

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij tábornok úgy döntött, hogy nem vesz részt a NATO szerdai magas rangú brüsszeli ülésén.

Rob Bauer, a blokk katonai bizottságának elnöke a NATO védelmi vezetőinek találkozóját megnyitó beszédében utalt a tábornok távolmaradására. Elmondta, hogy kedden levelet kapott „barátunktól”, Zaluzsnyijtól, amelyben kifejtette, hogy „lehetetlen” számára, hogy akár személyesen, akár videokapcsolaton keresztül részt vegyen.

Zaluzsnyij döntésének oka az Ukrajna és Oroszország között zajló konfliktus „bonyolult műveleti helyzete” volt – magyarázta a NATO-tisztviselő.

Ukrajna hónapok óta nagyszabású ellentámadást tervez az orosz erők ellen, de késlelteti a hadművelet megindítását, mivel a kijevi illetékesek a rossz időjárásra, a lőszerhiányra és a Nyugat vonakodására panaszkodtak a fegyverek szállításával kapcsolatban.

A Politico néhány héttel ezelőtti beszámolója szerint Ukrajna fő támogatója, az Egyesült Államok aggódik amiatt, hogy az ukrajnai támadás hatása elmaradhat a várakozásoktól.

Az ukrajnai konfliktusról szólva Bauer kiemelte, hogy az már „15 hónapja tart”, és az ukrán hadsereg „óriási ellenállóképességét és taktikai zsenialitását méltatta, amelyet a világ 50 nemzete támogatott”.

Oroszország soha nem szabott határidőt az ukrajnai katonai műveletre, mondván, hogy addig folytatják azt, amíg az összes tervezett céljukat el nem érik.

A találkozó, amelyen Zaluzsnyij nem vett részt, a NATO regionális terveit és azt helyezi a középpontba, hogy miként „védjük meg szövetségünk kulcsfontosságú helyszíneit Oroszországgal és a terrorista csoportokkal szemben” – mondta Bauer. E tervek teljesítéséhez „több katonára és magas fokú készenlétre van szükség a szövetségen belül” – tette hozzá.

Oroszország évek óta figyelmeztet arra, hogy „vörös vonalnak” tekinti a NATO határának kelet felé történő terjeszkedését. Kijevnek az Egyesült Államok vezette blokkhoz való csatlakozási törekvéseit Moszkva a fő okok között emelte ki, amiért több mint egy évvel ezelőtt Ukrajnába vezényelte erőit.

Ez is érdekelheti:  Brüsszelnek üzent, Orbán Viktort méltatta az Osztrák Szabadságpárt

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kiemelt képen: Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka © AFP / Ukrán elnöki sajtószolgálat

Mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük