KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az ortodox egyház vezetői szerint Orbán Viktor a józan ész megmaradt hangja Európában

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását

–  jelentette ki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a közmédiában, miután kiderült, az Európai Unió az ukrajnai háborúval összefüggésben az orosz ortodox egyház vezetőjének, Kirill pátriárkának a szankciós listára helyezését tervezi.

Azbej Tristan hangsúlyozta: Magyarország elítéli, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, azt agressziónak tartja, több szankciót támogatott, ám nem törekszik arra, hogy valamelyik oldalra álljon.

A béketeremtést támogatja, és károsnak tartja a kontraproduktív, józan ésszel ellentétes szankciókat. 

Az államtitkár tájékoztatása szerint az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és negyvenezer papja van, az Európai Bizottság eszement elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől. Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez – húzta alá.

Ennek kapcsán – folytatta – több egyházi vezető, például a szír ortodox pátriárka, az Örmény Apostoli Egyház külkapcsolati ügyekért felelős vezetője, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje kormányzó főpapjának tanácsadója is levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a kereszténység és a józan ész megmaradt hangjához az Európai Unióban.

Azt írták, az Európai Bizottság elképzelése veszélyes precedens teremthet más egyházak sakkban tartására, politikai szankcionálására is. Magyarország számára azonban a vallásszabadság szent és sérthetetlen, ezért nem támogatja egyházi vezetők szankcionálását – rögzítette a Miniszterelnökség államtitkára.

A történtek kapcsán péntek reggel a a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök is kijelentette, hogy Kirill pátriárka védelme érdekében ha kell, akkor Magyarországnak a nyílt vitáig is el kell mennie:

Azt mi nem fogjuk támogatni, hogy egyházi vezetőket tegyenek föl szankciós listára, ez érinti a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését, és ez szent és sérthetetlen

Ez is érdekelheti:  A rafinált román miniszterelnök magyarellenes hergelése - ügyes

 – hangsúlyozta a kormányfő.

 

Kapcsolódó:

Azbej Tristan: Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását 📺

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük