Az oroszok megfordították a gázszállítás irányát a Jamal vezetékben. Elszálltak az árak, Európát áramkimaradások fenyegetik

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Európa gázigényének 20 százaléka érkezik a Lengyelországon keresztül vezető Jamal gázvezetéken. A hétvége óta azonban folyamatosan csökkent a szállítás mennyisége, kedden (december 21-én) pedig megfordult az áramlás, és nyugati helyett keleti irányba áramlik a földgáz. A németek szerint minden rendben van, de a piac ismét idegeskedni kezdett, és újabb csúcsokba emelkedtek az energiaárak az irányadó piacokon. Egyesek szerint ideje felkészülni a tartós áramkimaradásokra. A képletben a földgáz csak az egyik tényező. 

A Reuters hírügynökség közlése szerint új rekordot döntött a földgáz ára a holland irányadó TTF piacon 171,40 eurót is jegyeztek kedd délután.

A szakértők egy része geopolitika játszmát lát a háttérben. Oroszország előnyöket akar kialkudni magának Ukrajna tekintetében, és szeretné, ha az EU végre nem gördítene akadályt az ősszel átadott Északi Áramlat 2 gázvezeték tényleges beüzemelése elé. Moszkva hivatalosan tagadja a vádakat.

Két német főfelvásárló, az RWE és az Uniper a sajtónak nyilatkozva jelezte, hogy a Gazprom teljesíti szállítási kötelezettségeit. Az áramlás megfordulására novemberben is volt példa, akkor is a piaci igények változásával magyarázták a történéseket, ám a tőzsde akkor is az árak felverésével reagált a hírre.

Az áramlás megfordulása megint a legrosszabb pillanatban történik, amikor Európában termelési hiányokat halmoznak fel a szélerőművek, miközben hideg idő van. Franciaország ráadásul biztonsági okokból két atomerőművét is leállítja, ami összes áramtermelésének 10 százalékát érinti, Németország pedig az év végével újabb három atomerőművét vonja ki a forgalomból.

Szakértők szerint nem lehet kizárni a nagy területeket érintő áramkimaradások lehetőségét sem, vagy azt, hogy régióról régióra tervezett áramkimaradásokkal kell takarékoskodni az energiával.

Kiemelt kép: AP Photo / Aurel Obreja

Forrás:  KÖRKÉP.SK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük