KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az Európa Tanács menekültek befogadó országokból történő átvételére szólított fel

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A háború sújtotta Ukrajnával szomszédos országok önmagukban nem tudják elhordozni azt a terhet, amelyet a befogadottak hatalmas száma jelent, ezért ezektől az államoktól az Európa Tanács tagországainak át kell venniük a menekültek közül – jelentette ki a strasbourgi szervezet Parlamenti Közgyűlésének Migrációs Bizottsága hétfőn.

Az Oroszország múlt héten elfogadott kizárása óta 46 tagot számláló Európa Tanács illetékes bizottsága közleményében emlékeztetett: az ukrán városok, a polgári infrastruktúra orosz bombázása és a nemzetközi humanitárius jog egyéb megsértése miatt sokan menekülésre kényszerültek, és a szomszédos országokban kerestek biztonságot és menedéket.

Kiemelték: az Európa Tanács és az Európai Unió tagállamainak a szolidaritás szellemében, együttműködve az Ukrajnával szomszédos országok humanitárius programjaival, lehetővé kell tenniük az oda érkezők csoportjainak befogadását.

„Emlékeztetve a humanitárius védelemre szoruló menekültek önkéntes áttelepítéséről és a menekültek önkéntes letelepítéséről szóló, vonatkozó európa tanácsi határozatra, felszólítjuk a tagállamokat, hogy összehangolt humanitárius vállalás keretében vegyenek át menekülteket az Ukrajnával szomszédos országokból” – fogalmaztak.

A befogadásoknak bármilyen fajta, különösen etnikai és nemzeti származáson alapuló megkülönböztetés nélkül kell megtörténniük – szögezték le.

Végezetül közölték: az ENSZ menekültügyi hivatala (UNHCR) szerint több, mint 3,5 millió ember menekült el Ukrajnából kevesebb mint négy hét alatt. Becslések szerint ez a szám az elkövetkező hetekben, a konfliktus folytatódása esetén, 10 millió fölé emelkedhet, amely tovább súlyosbítja a humanitárius katasztrófát – figyelmeztetett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Migrációs Bizottsága.

Ez is érdekelheti:  Spanyolország május 28-án elismeri az önálló palesztin államot

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük