KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az EU finanszírozta a vízvezetéket, amelyből a Hamász rakétákat gyártott

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

A terrorista szervezet egyik fő fegyvere a Kasszám rakéta lehetett, amelyet ipari csövekből állítanak elő

A humanitárius adományok a Hamász kezébe kerültek. Egy brit lap által közzétett információk szerint az EU 2021 és 2024 között összesen 1,18 milliárd eurós támogatást ígért a terrorszervezet által ellenőrzött Ciszjordániának és Gázának – írta meg a hirado.hu.

Az Európai Unió több mint 50 kilométernyi vízvezeték építéséhez nyújtott segítséget a palesztinoknak, annak ellenére, hogy a Hamász terroristái már korábban utaltak arra, a csövekből házi készítésű rakéták arzenálját tudják kovácsolni – írja a brit Telegraph.

A lap emlékeztet: Brüsszel az elmúlt évtizedben körülbelül 100 millió eurót ölt az iszlamista csoport által ellenőrzött területeken megvalósuló csővezeték-projektekbe.

A kellemetlen tények a Gázának nyújtandó jövőbeli segélyekkel kapcsolatos nemzetközi viták közepette láttak napvilágot.

Az EU külügyminiszterei kedd este rendkívüli megbeszéléseket folytattak a Palesztinának nyújtott évi 295 millió eurós támogatásról, miután az Európai Bizottság bejelentette, az adományokat az Izrael elleni terrortámadásra válaszul felülvizsgálat alá helyezték.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós biztos kedd este az ománi fővárosban, Maszkátban bejelentette, hogy a palesztinoknak nyújtott támogatásnak folytatódnia kell, és a tagállamok túlnyomó többsége elutasítja a Palesztin Hatóságnak szánt pénzügyi támogatások kifizetéseinek ideiglenes befagyasztását.

Kiemelte: „csak két-három” uniós tagország látja úgy, hogy fel kellene függeszteni a palesztinoknak nyújtott pénzügyi támogatásokat. Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania a tragédia érintettjeinek járó humanitárius segítségnyújtást, tette hozzá Borrell.

Diplomáciai források szerint a közel-keleti területnek nyújtott pénzügyi támogatás fenntartásáról szóló döntés Borrell és Várhelyi Olivér, az EU szomszédságpolitikáért felelős magyar biztosa közötti nagyon feszült megbeszélést követően született meg, aki hétfőn jelentette be, hogy minden palesztinoknak folyósított kifizetés azonnal felfüggesztésre kerül, minden projektet felülvizsgálnak, valamint minden új költségvetési javaslatot, beleértve a 2023-ast, további értesítésig elhalasztják.

Ez is érdekelheti:  Az elmúlt évtizedek legnagyobb korrupciós botránya bontakozik ki a fővárosi számlagyár ügyében

Németország és Ausztria is elrendelte a régiónak nyújtott kétoldalú humanitárius támogatás leállítását, mivel attól tartottak, hogy a pénzzel a terroristáknak segíthetnek, akik mintegy 100 izraeli túszt tartanak jelenleg is fogva. Más uniós tagállamok azonban vonakodtak a segélyek befagyasztásától, azzal érvelve, hogy a támogatás megvonása aránytalanul büntetné a civileket, és kevéssé érintené a támadás mögött álló elkövetőket.

Az EU 2021 és 2024 között összesen 1,18 milliárd eurós támogatást ígért a terrorszervezet által ellenőrzött Ciszjordániának és Gázának. 2021-ben felvételek láttak napvilágot arról, ahogy a Hamász terroristái csöveket ásnak ki a sivatagban, amelyekből végül házi készítésű rakétákat készítettek.

Erős a gyanú, hogy a szervezet egyik fő fegyvere a támadás során a Kasszám rakéta lehetett, amelyet ipari csövekből, cukorból és kálium-nitrát műtrágyából, valamint kereskedelmi forgalomban kapható robbanóanyagokból rögtönzött rakétaüzemanyagból állítottak össze. Szombaton a Hamász azt állította, hogy legalább 5000 rakétát lőtt ki, mielőtt szárazföldi támadást indított a határon túlról.

Frank Füredi, a Telegraph kutatásában közreműködő Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodájának igazgatója elmondta:

„Az EU diplomáciáját irányítók egyszerűen naivak. Körültekintő biztonsági értékelésekre van szükség, mielőtt az adófizetők pénzét palesztin szervezeteknek adják olyan infrastruktúrára, amelyet a Hamász terroristái katonai célokra használhatnak fel.”

A 2015 és 2022 közötti időszakban az EU több olyan programhoz is hozzájárult, amelyek célja a palesztin területek friss vízzel való ellátása volt. Az első ezek közül az Unicef mellett egy 18 kilométeres csővezeték befejezése volt, amely 75 ezer palesztin számára biztosít tiszta, ivóvízzel való ellátást Gázában. A csővezeték sótlanított tengervizet szállított egy üzemből a Gáza déli részén fekvő településekre, ahol a becslések szerint a víz 95 százaléka emberi fogyasztásra alkalmatlan volt.

Egy másik program keretében mintegy 4,5 kilométernyi csővezetéket szállítottak egy szennyvíztisztító telep részeként Tubas, Tayasir és Akkaba településekre, a Hamász ismert tartózkodási pontjától, Dzsenintől délre.

Ez is érdekelheti:  Szétlőtték az oroszok Macron zsoldosait

A következő évben az EU humanitárius segélymissziói további mintegy 26 kilométernyi vízvezetéket szállítottak palesztin területre, és folyamatosan növekedtek a Hamász által ellenőrzött területeken a vízvezetékek építéséhez nyújtott pénzadományok is.

A nyilvánosan hozzáférhető információk szerint 2021-ben az EU 9 millió eurót biztosított új, nagyméretű vízvezetékek beszerzésére Gáza városában és Dzsabáliában, kiegészítve ezzel egy 52 kilométer hosszú szennyvízcsőhálózatot. 2022-ben az unió bejelentette, hogy további 16 kilométer csővezetéket építenek uniós forrásokból.

De nem maradt ki az Egyesült Királyság sem, mely forrásokat ajánlott fel mintegy 425 ezer palesztin ivóvíz- és csatornarendszerhez való csatlakoztatására. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a brit pénzből vásároltak-e csöveket.

MH

Kiemelt képen: palesztin fegyveresek rakétákat lőttek ki Gáza városából Izrael felé 2023. október 8-án / Fotó: AFP/Mohammed Abed

LÉLEKEMELŐ - mementó 2006 emlékmű

Petíció az emlékmű megvalósításáért!

Aláírásával egy elvi támogatást fogalmaz meg. Amennyiben elegendő társadalmi támogatást gyűjtünk össze, elindítjuk a megvalósításhoz szükséges jogi és szakmai lépéseket.

Kattintson ide a petíció aláírásához!

További részletek itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük