KÉRJÜK, ENGEDÉLYEZZE BÖNGÉSZŐJÉBEN A HIRDETÉSEK MEGJELENÍTÉSÉT, EZZEL TÁMOGATJA A PORTÁL MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁT!

KÖSZÖNJÜK!

Az EU csaknem megkettőzte a Moldovának szánt uniós pénzügyi támogatás összegét

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Az Európai Unió Tanácsa csaknem megkettőzte, 295 millió euróra (mintegy 112 milliárd forint) emelte a Moldovának szánt, egy évvel ezelőtt jóváhagyott makroszintű pénzügyi támogatás összegét – tájékoztatott az uniós tanács kedden.

A brüsszeli közlemény szerint az Európai Unió tavaly áprilisban olyan jogszabályokat fogadott el, amelyek lehetővé teszik, hogy 150 millió euró összegű pénzügyi segítséget nyújtson Moldovának a 2022-2024-es időszakban.

Az uniós makroszintű pénzügyi támogatás célja Moldova gazdasági stabilizációjának és strukturális reformprogramjának támogatása, továbbá ellenállóképességének megerősítéséhez járul hozzá. Segíti továbbá, hogy az ország fedezni tudja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) programjában meghatározott fizetésimérleg-szükségleteit.

Közölték, a kedden rendelkezésre bocsátott, 295 millió eurós összegből az EU legfeljebb 220 millió eurót nyújt kölcsönök és legfeljebb 75 millió eurót vissza nem térítendő támogatás formájában.

Kiemelték: Oroszország Ukrajna elleni háborújának jelentős negatív hatásai vannak a moldovai gazdaságra. Tekintettel arra, hogy Moldova 2023-as fizetési mérlegében az IMF és más multilaterális intézmények által biztosított források ellenére továbbra is jelentős külső finanszírozási hiány áll fenn, az EU tanácsa szükségesnek tartotta a makroszintű pénzügyi támogatás növelését. Az intézkedés a jelenlegi kivételes körülmények között megfelelő válasznak tekinthető Moldova azon kérésére, hogy az EU az IMF-programmal összefüggésben támogassa gazdasági stabilizációját – írták.

Makroszintű pénzügyi támogatásra az európai szomszédságpolitika körébe tartozó országok jogosultak. A támogatás célja, hogy segítse a súlyos fizetésimérleg-válság által sújtott országokat. A makroszintű pénzügyi támogatást kivételesen és ideiglenesen nyújtják, és gazdaságpolitikai feltételekhez kötik. E feltételek egyike az, hogy a makroszintű pénzügyi támogatási műveletnek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiigazítási programját kell kiegészítenie.

Moldova 2009-ben csatlakozott az Európai Unió Keleti Partnerség programjához, amelynek keretében az EU segítséget nyújt a partnerországok megerősítéséhez. Az EU Moldova legnagyobb kereskedelmi partnere: 2020-ban Moldova teljes kereskedelmének 52 százalékát, az export mintegy 67 százalékát és az import 45 százalékát bonyolította az Európai Unióval.

Kiemelt kép: radiochisinau.md

Várjuk hozzászólását!

%d bloggers like this: